Index Vakbarát Hírportál

Bezárnak a bárok, a sporttermek és az uszodák Párizsban

2020. október 5., hétfő 16:42

Nemcsak a bárok nem nyithatnak ki Párizsban keddtől, hanem a sportolásra alkalmas helyiségek és az uszodák sem fogadhatnak legalább két hétig felnőtteket, az iskolai osztályok számára azonban továbbra is megtarthatók a foglalkozások – jelentette be a párizsi prefektus.

Didier Lallement a koronavírus-járvány megfékezése céljából bevezetett újabb korlátozásokról tartott sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a bárok keddtől legalább két hétig zárva maradnak a fővárosban és az elővárosokban, az éttermek viszont szigorított óvintézkedések mellett a megszokott nyitva tartás szerint működhetnek.

Az előírások szerint az éttermekben az asztalok között legalább másfél méteres távolságnak kell lennie, a vendégeknek meg kell adniuk az elérhetőségüket a későbbi esetleges kontaktkutatásokhoz, és nyolcfősnél nagyobb csoportokat nem fogadhatnak a vendéglátóhelyek.

Az alkoholfogyasztást is betiltja a rendőrség este tíz óra után a közterületeken, parkokban, folyóparton, tereken.

A bevásárlóközpontokban és a nagyobb üzletekben szavatolni kell, hogy egy vásárlónak legalább négy négyzetméteres terület jusson, azaz az üzletbe belépők számát csökkenteni kell.

A következő két hétben nem tarthatók meg a nagyobb szakmai találkozók, szalonok, vásárok, kongresszusok, valamint a sátorban rendezett cirkuszi előadások is elmaradnak.

A sportolásra alkalmas helyiségek, fitnesztermek, táncklubok, valamint az uszodák nem nyithatnak ki felnőttek számára a következő két hétben,  az iskolai foglalkozások és oktatások azonban megtarthatók. Bulik és családi ünnepek sem rendezhetők a következő két hétben nyilvános helyeken.

Szabadtéren viszont maximum ezer fő részvételével továbbra is rendezhetők sport- és egyéb események. Az idősotthonokban továbbra is engedélyezett a látogatás, de csak előzetes bejelentés alapján, és egyszerre maximum két ember látogathat egy bentlakót.

A kulturális intézmények, azaz a színházak, a mozik és a múzeumok, valamint az üzletek a már korábban életbe lépett szigorú korlátozások (kötelező maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés, a nézőterek maximum hatvanszázalékos kihasználása) mellett tovább működhetnek.

Anne Hidalgo párizsi főpolgármester jelezte, hogy „a város természetesen betartja” az új szabályozást.

 A járványügyi mutatók miatt nagyon elővigyázatosak leszünk az állammal együttműködve

– fogalmazott az ellenzéki városvezető.

A párizsi agglomerációban a három legfontosabb járványügyi mutató már csütörtökön átlépte a maximális riasztási szintet. Százezer lakosra több mint 250 fertőzött jut (vasárnap este 270 volt a szám), s a veszélyeztetett 65 év feletti korosztályban is több mint száz. A kórházak intenzív ágyainak 30-35 százalékán koronavírusos betegek fekszenek. A kórházak számára a kritikus szintet a 30 százalék jelenti.

Rovatok