Index Vakbarát Hírportál

Bocskai-díjat kapott Szili Katalin

2020. október 6., kedd 00:58

Az első Orbán-kormány idején létrehozott erdélyi – immár húszéves – Sapientia egyetem ünnepségén Bocskai-díjat ítélték oda Szili Katalinnak, a Miniszterelnöki Hivatal megbízottjának, a magyar parlament volt elnökének.

Dávid László rektor az átadás kapcsán felidézte, hogy a 2000-ben létrehozott egyetem vezetőinek azt is meg kellett tapasztalniuk a későbbi baloldali magyarországi kormányzások idején, hogy sokan kihátrálnak mellőlük, akiknek a segítségével elindultak. A nehéz időkben fogadta a Sapientia képviselőit Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, aki azzal nyugtatta meg őket, hogy a gáncsoskodók neve a feledésbe merül, de az egyetemet évtizedek múlva is ismerni fogják. Akkor Szili Katalin az Országgyűlés csengőjével ajándékozta meg az erdélyi egyetemi küldöttséget.

Ez és a hasonló gesztusok adtak erőt, hogy ide jussunk

– jelentette ki a rektor.

Szili Katalin úgy emlékezett: az országgyűlési csengő átadásakor azt is mondta, hogy csengessenek neki, ha bajban vannak, és igyekszik segíteni. Ezt 2007-ben a költségvetési törvényhez benyújtott, az egyetemet segítő módosító indítványával meg is tette. A politikus köszönőbeszédében azt a nézetét hangoztatta, hogy nem szabad megengedni, hogy a pártpolitika megossza a magyarságot. Meg kell találni azt a nemzeti minimumot, amiért a különböző nézeteket vallók is együtt tudnak harcolni.

Úgy vélekedett: kellenek a viták, de néhány olyan dolognak is kell lennie a nemzeten belül, amely mindenkinek fontos. Az egyik alapkérdésnek a magyarság megmaradását tekinti, ennek pedig szerinte az a kulcsa, hogy milyen az egyetemek által nevelt magyar értelmiség.

A rendezvényen Soós Zoltán történész, Marosvásárhely megválasztott polgármestere is szót kapott. Felidézte: több mint négyszáz éves múltja van az erdélyi magyar felsőoktatásnak, és ha a történelem viszontagságai között időről-időre felszámolták az egyetemet, mindig sikerült újraépíteni.

Ma már senkinek nem kérdés, hogy kell Erdélybe a Sapientia tudományegyetem. Az a kérdés, hogy mikor tudjuk továbbfejleszteni

– fogalmazott a polgármester.

Az Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2001. október 3-án nyitotta meg kapuit. Az intézményi akkreditációt követően a Szenátus elhatározta, hogy az első tanévnyitó évfordulóját az Egyetem Napjává nyilvánítja.

Rovatok