Index Vakbarát Hírportál

Németország bevezeti a home office jogot

2020. október 6., kedd 18:22

A koronavírus-járvány kezdete óta negyvenezernél is több számítógépet, laptopot és táblagépet vásárolt a német szövetségi kormány a minisztériumok és egyéb kormányzati szervek dolgozóinak az otthoni munkavégzésük támogatására. Az eszközök beszerzésére csaknem 94 millió eurót, azaz mintegy 34 milliárd forintot fordítottak – értesült az ARD közszolgálati televízió.

A szövetségi munkaügyi minisztérium valamennyi munkavállalónak megkönnyítené a távmunkát. A hét végén ismertetett tervek szerint törvénybe foglalnák, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatottaknak joguk van évi 24 nap munkahelyen kívüli munkavégzéshez. Az úgynevezett home office jog csak akkor tagadható meg, ha elengedhetetlenül szükséges a munkavállaló személyes jelenléte a cég telephelyén.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet kedden ismertetett adatai szerint az utóbbi 24 órában 2639 új fertőzöttet regisztráltak Németországban, a teszttel igazolt esetek száma így több mint 300 ezerre emelkedett. A vírus okozta betegséggel összefüggő halálesetek száma tizenkettővel, 9546-ra nőtt. A vírus úgynevezett reprodukciós rátájának hétnapos mozgóátlaga 1,08-on áll, ami azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött átlagosan további 108 embernek adja át a vírust.

Rovatok