Index Vakbarát Hírportál

Megerősítették, hogy novicsoknyomokat találtak Navalnij szervezetében

2020. október 6., kedd 21:44

A novicsok idegmérgek családjához tartozó anyagot mutattak ki Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőtől vett vér- és vizeletmintákban – idézte az 1997-es vegyifegyver-tilalmi egyezmény betartatására létrehozott Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) bejelentését az MTI. A szervezet közlése szerint a mintákban kimutatott biomarkerek

hasonló strukturális jellemzőkkel bírnak, mint a novicsokcsoporthoz tartozó mérgező vegyszerek.

Ezzel megerősítették a német hadsereg (Bundeswehr) vegyi fegyverekre szakosodott kutatóintézetének korábbi vizsgálati eredményeit.

Semmi kétség, hogy novicsok idegmérget használtak Alekszej Navalnij megmérgezéséhez

– hangsúlyozta az OPCW-nél Nagy-Britanniát képviselő delegáció saját Twitter-oldalán. „Roppant aggasztó a tiltott vegyi fegyverek bárminemű alkalmazása” – tette hozzá a brit küldöttség.

A britek érthetően idegesek ettől a fejleménytől, legutóbb ugyanis épp a szigetországban vetették be ezt a szovjet időkből származó idegmérget, szintén orosz nemzetiségű célpontok ellen. Szergej Szkripal volt orosz–brit kettős ügynököt és lányát 2018-ban az angliai Salisburyben mérgezték meg. Az eset tovább rontott az egyébként sem túl baráti brit–orosz kapcsolaton.

Az OPCW tagállamai tavaly állapodtak meg abban, hogy tiltólistára helyezik a novicsok típusú idegmérgeket. A tilalom négy hónapja lépett hatályba.

Alekszej Navalnij, Vlagyimir Putyin elnök egyik legismertebb bírálója augusztus 20-án rosszul lett és kómába esett a Tomszk–Moszkva repülőjáraton. A repülőgép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, ahol Navalnijt kórházba szállították, majd augusztus 22-én hozzátartozói kérésére, a hatóságok hozzájárulásával a berlini Charité Klinikára szállították át.

A nyugati országok szankciókat követeltek Moszkva ellen a Kreml-kritikus aktivista megmérgezése ügyében. Az orosz vezetés ugyanakkor tagadja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz, és kétségbe vonta, hogy Navalnijt egyáltalán megmérgezték volna.

Rovatok