Index Vakbarát Hírportál

Az orosz hírszerzés szerint terrorfészekké válhat a Dél-Kaukázus

2020. október 6., kedd 23:14

A terroristák új hídfőállást alakíthatnak ki a Kaukázus déli részén, a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus ugyanis odavonzza őket – figyelmeztetett Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző szolgálat, az SZVR igazgatója. Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a terroristák átszivároghatnak az Azerbajdzsánnal és Örményországgal szomszédos államokba, köztük Oroszországba is.

Az orosz hírszerzés értesülései szerint a térségbe ezerszámra érkeztek olyan terrorszervezetek tagjai, mint az an-Núszra Front, a Fikrat al-Hamza és a Szultan Murad, valamint jelen vannak szélsőséges kurd csoportok is. A kémfőnök „alapvetően új külső tényezőnek nevezte”, hogy Törökország nyíltan és egyértelműen Azerbajdzsánt támogatja – tájékoztatott a távirati iroda.

Nariskin úgy vélekedett, hogy a nemzetközi közösség közreműködésével a konfliktusban szemben álló felek be fogják szüntetni a harci cselekményeket, és vissza fognak térni a tárgyalóasztalhoz. Oroszország számára – az EBESZ-nek a konfliktusban közvetítő minszki csoportja társelnöki minőségében – megengedhetetlen egy újabb háború a térségben.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak nyilatkozva ismételten hangot adott a Kreml aggodalmainak, valamint fegyvernyugvásra és tárgyalásra szólított fel.

Rovatok