Index Vakbarát Hírportál

Legkevesebb százan megsérültek, amikor összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel a kirgiz fővárosban

2020. október 6., kedd 07:28

Könnygáz, vízágyú, gumilövedékek és villanógránátok. A kirgiz rendvédelmi szervek mindent bevetettek a választási csalások miatt az utcákra vonuló tüntetők szétoszlatására, mégsem tudták megakadályozni, hogy a feldühödött tömeg behatoljon a kabinet és a parlament irodáiba, valamint az elnöki palotába. Több kormányzati épületet megostromoltak, és az állambiztonsági hivatal épületéből kiszabadították a volt elnököt, Almazbek Atambajevet, akit egyébként éppen korrupció miatt ítéltek 11 évnyi börtönbüntetésre.

A hétvégi parlamenti választások eredményét elutasító, több ezer demonstráló akciója az után fajult el, hogy többen autókat gyújtottak fel. A rendőrök megpróbálták megállítani a rendbontókat, akik viszont ellenálltak a hatósági intézkedésnek, és köveket hajigáltak a biztonságiakra. Az összecsapásokban legalább százan megsérültek.

A tüntetés még hétfőn reggel kezdődött Biskek főterén a parlamentbe bekerülési küszöböt átlépni nem tudó pártok és híveik részvételével. Állításuk szerint a hatóságok a választási kampány során hatalmukkal visszaéltek, és szavazatokat vásároltak. Tizenkét párt vezetője ezért levélben szólította fel a kirgiz központi választási bizottságot a voksolás érvénytelenítésére és új választás kiírására.

A tiltakozókhoz csatlakoztak a parlamentbe bekerült Egységes Kirgizisztán párt hívei, illetve népszerű politikusok, énekesek, zenészek és színészek is. A felvonulók Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnök lemondását követelték.

Az elnök tisztességes választásokat ígért. Nem tartotta meg a szavát

– hangoztatta Riskeldi Mombekov, az egyik ellenzéki párt jelöltje. Egy másik ellenzéki politikus arra szólította fel a tüntetések résztvevőit, hogy harmincezer embert összegyűjtve békésen buktassák meg a kormányt.

A vasárnapi választáson kettő kivételével csak a jelenlegi elnökhöz közel álló pártok kerültek be a parlamentbe. Az újonnan alapított Egység nevű szocialista pártot hirdették győztesnek 25 százalékos aránnyal, a második legtöbb szavazatot pedig a szintén újonnan szervezett, liberális Hazám, Kirgizisztán kapta. Az előbbi pártot az elnök fivére vezeti, de az utóbbi is egy hozzá kötődő oligarcha kezében van.

Ugyanakkor a győztes Egység elnöke, Adilet Szultanalijev időközben közösségi oldalán bejelentette: adott esetben készek részt venni egy megismételt választásokon. 

Vasárnap a választásra jogosult 3 és fél millió kirgizisztáni állampolgár 56 százaléka járult az urnákhoz. Az 1991-ben függetlenné vált volt szovjet köztársaságban az első két, szabadon választott elnöknek tömeges tiltakozó megmozdulások hatására kellett távoznia a hatalomból. Az első békés kormányváltásra 2017-ig kellett várni, amikor a jelenlegi elnök, a 2023-ig hivatalban lévő Szooronbaj Dzsejenbekov váltotta Atambajevet. Kirgizisztánt mindazonáltal eddig a demokrácia szigeteként tartották számon az autoriter közép-ázsiai országok között. 

Rovatok