Index Vakbarát Hírportál

Romániában karantén vár a Magyarországról érkezőkre

2020. október 6., kedd 11:23

Romániában kéthetes karanténba kerülnek azok, akik olyan országból érkeznek, ahol az utóbbi két hétben a koronavírus-fertőzések lakosságarányos száma meghaladta az ottani adatot. Ez Magyarország mellett 48 további államot érint kedvezőtlenül. 

A járvány terjedését korlátozó óvintézkedésekről hétfő esti ülésén döntött a romániai operatív törzs. A frissített adatok szerint déli szomszédunkban minden százezer lakosra 109 új fertőzés jutott az utóbbi két hétben, míg nálunk ez a szám 129. 

Azokkal szemben, akiknek egy hét után negatív lesz a koronavírustesztje, a tizedik napon feloldják a karanténkötelezettséget. Nem is kell karanténba vonulniuk azoknak, akik három napnál rövidebb időre érkeznek Romániába, és friss – legfeljebb 48 órája végzett – negatív tesztet tudnak felmutatni a határon.

Az operatív törzs határozata szerint a magas fertőzési kockázatúnak minősülő településeket vesztegzár alá kell vonni, ezekben át kell térni a távmunkára, ahol pedig nem lehetséges, ott a lépcsőzetes munkakezdést kell bevezetni. Arról is döntöttek, hogy betiltják a zarándoklatokat Romániában. A rendelkezés értelmében az egyházi ünnepségeken nem vehetnek részt más településekről érkező hívek. Ez a román ortodox egyház egyik legnépszerűbb szertartását, a jövő héten esedékes jászvásári Szent Piroska zarándoklatot érinti, amelynek során általában hívek tízezrei tolonganak napokon keresztül a jászvásári székesegyház körül, hogy megérinthessék az országrész védelmezőjeként tisztelt szent ereklyéit.

A több mint 19 millió lakosú Romániában az utóbbi két hétben átlagosan napi 1600 új fertőzést diagnosztizáltak, és több mint 40-en vesztették életüket naponta a betegség szövődményei következtében.

Rovatok