Index Vakbarát Hírportál

Hillary Clinton állt a Trumpot lejárató kampány mögött

2020. október 7., szerda 08:29

Amikor legutóbb erről a témáról írtunk, még egy kérdőjelet biggyesztettünk a cím végére. Mára viszont kétség sem férhet hozzá, hogy a hír igaz: az amerikai Demokrata Párt 2016-os elnökjelöltjének jelentős szerepe volt a később elnökké választott Trump és az oroszok összejátszásáról szóló lejárató akció kidolgozásában. 

Az amerikai kémszervezeteket tömörítő Országos Hírszerzési Igazgatóság újabb olyan dokumentumok titkosítását oldotta fel, amelyek azt bizonyítják, hogy Hillary Clinton hagyta jóvá külpolitikai tanácsadója javaslatát, amelynek értelmében olyan botránnyal próbálták bemocskolni Trumpot, amely az orosz biztonsági szolgálattal hozta hírbe a republikánusok ellenjelöltjét.

Bár a nyilvánosságra hozott dokumentumokban egyes neveket kitakartak vagy csak a kezdőbetűit említik, elemzők ennek alapján is beazonosították Susan Rice-t, az Obama-adminisztráció nemzetbiztonsági tanácsadóját és Barack Obama kabinetfőnökét, Denis McDonough-t. 

Egy hete az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda akkori igazgatójára és az FBI elhárításért felelős helyettes vezetőjére húzták rá a vizes lepedőt, mivel tudtak (vagy hivatali beosztásukból adódóan tudniuk kellett) a lejáratási tervekről, most meg a CIA korábbi igazgatójáról derült ki ugyanez. John Brennan ugyanis arról tájékoztatta Barack Obama elnököt, hogy a hírszerzésnek tudomása volt a Hillary Clintontól indult álhírterjesztési szándékról. A Központi Hírszerző Ügynökség vezetőjének kézírásos feljegyzései is nyilvánossá váltak, és ezekben szó szerint az áll, hogy

Hillary Clinton szándékosan az oroszokhoz akarja kötni Donald Trumpot, a republikánusok elnökjelöltjét, részben azért is, hogy elvonja a közvélemény figyelmét saját elektronikus levelezésének magánszerveren történt bonyolításáról.

Érdekes, hogy az amerikai hírszerzés figyelmeztetése szerint a mostani elnökválasztási kampányban Oroszország, Kína és Irán is megpróbálhat beavatkozni az elnökválasztásba. William Evanina, az amerikai elhárítás vezetője kifejtette, hogy Peking kiszámíthatatlannak tartja a hivatalban lévő Trumpot, és arra törekszik, hogy veszítsen Joe Bidennel szemben.

Moszkvában ugyanakkor már többször megfogalmazták, hogy együtt fognak működni az amerikai jogrend alapján megválasztott bármilyen vezetéssel. Legutóbb Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hangoztatta, hogy nem lenne ínyükre egy „színes forradalom" Amerikában.

Nagyon nem szeretnénk, ha egy olyan vezető hatalom, mint az Egyesült Államok, válságba kerülne, és állandósulnának a jelenleg tapasztalható rasszista zavargások.

Annak ellenére, hogy az orosz beavatkozás négy évvel ezelőtt Donald Trump kezére játszott, és az elnök azóta is allergiás arra, ha ezt a tényt valaki az orra alá dörgöli, a Fehér Ház igyekszik elkerülni a 2016-os eseteket, amelyek során a Demokrata Párt szervereit az orosz katonai hírszerzéshez köthető hekkerek törték fel, és szivárogtattak ki róla a választási kampányban is szerepet játszó adatokat. 

 

Rovatok