Index Vakbarát Hírportál

Hiperszonikus fegyvert tesztelt sikerrel az orosz hadsereg

2020. október 7., szerda 13:46

Sikerrel próbálták ki az orosz fegyveres erők a Cirkon manőverező robotrepülőgépet. Erről tett jelentést Valerij Geraszimov vezérkari főnök Vlagyimir Putyin elnöknek. 

Rosszija 24 hírtelevízióban bemutatott felvétel szerint a cirkálórakétát a Gorszkov tegernagy nevét viselő fregatt fedélzetéről, a Fehér-tengerről indították el, és sikerrel semmisítette meg a csaknem félezer kilométerre levő célját a Barents-tengeren. Átlagsebessége másodpercenként 1,6 kilométer, vagyis óránként 5700 kilométer volt, a csúcssebessége pedig meghaladta az óránkénti 9500 kilométert, vagyis megközelítette a hangsebesség nyolcszorosát. A repülés maximális magassága 28 kilométer, időtartama pedig négy és fél perc volt.

Az orosz vezérkari főnök közölte, hogy a hiperszonikus rendszert 2020-ban és 2021-ben állítják hadrendbe a haditengerészet hajóin és tengeralattjáróin. Putyin korábban már közölte, hogy fejlesztés alatt áll a Cirkon szárazföldi változata is. Az elnök hangsúlyozta, hogy az új fegyver hadrendbe állítása egész Oroszország számára fontos lépés. Mint mondta, a hadsereg és a flotta felszerelése a világban példa nélküli fegyverekkel szavatolja az állam védelmi képességét.

Rovatok