Index Vakbarát Hírportál

Izrael elsőként tiltja be a szőrmekereskedelmet

2020. október 7., szerda 07:52

Az új előírást Gila Gamliel környezetvédelmi miniszter jelentette be. A tárcavezető a döntésről hírt adó nyilatkozatában elmondta: erkölcstelen  a bőrök és szőrmék használata a divatiparban. 

A szőrmeipar több száz millió állat haláláért, egyúttal elmondhatatlan szenvedésért és kegyetlenségért felelős.

- tette hozzá. 

Az állatvédelmi csoportok üdvözölték Izrael lépését, amely az országok között elsőként hozott döntést az állati szőrmék eladása és vásárlása ellen.

A koalíciós partner Kék és Fehér pártszövetség egyik tagja így kommentálta a döntést: 

Napjainkra nincs értelmes indoka állatok leölésének, csak azért, hogy divat vagy öltözködési célból viseljük a bundájukat. Kitűnő alternatívái vannak az állati szőrmének, amelyekhez nem kapcsolódik szenvedés és gyilkosság. 

A miniszter elmondása szerint csak erősen korlátozott keretek között lehet a jövőben engedélyt kapni a használatukra bárkinek, aki szőrmét akar eladni vagy vásárolni Izraelben, engedélyre van szüksége. Az új szabályok alapján már csak tudományos kutatás, oktatás, vallásgyakorlás vagy hagyományőrzési célra adnak ki ilyen felhatalmazást.

A vallási cél alatt nagy valószínűséggel Izrael kiterjedt ultraortodox közösségének férfi tagjai által hordott nagy, kerek szőrmekalapot strájmlit értették. 

A törvényt megszegők egy évnyi börtönbüntetésre, vagy 220 ezer dolláros (67 millió forintos) pénzbüntetésre számíthatnak.

Rovatok