Index Vakbarát Hírportál

Megszabadulhat a román zászlótól Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatala

2020. október 7., szerda 13:12

A Brassói Táblabíróság keddi jogerős ítéletének értelmében nem kell kitűzni a román zászlót Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatalának tornyára a város „magyar megszállás alóli felszabadításának” emlékére – adta hírül az MTI.

Az ítélet tartalmát a romániai bíróságok portálján hozták nyilvánosságra. A táblabíróság elutasította a román nyelv és szimbólumok kizárólagosságáért pereskedő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) fellebbezését a hasonlónak bizonyult elsőfokú ítélet ellen.

A felperes tavaly nyílt levélben kérte a védelmi minisztériumot, a belügyminisztériumot, Kovászna megye prefektusát, a háborús veteránok szervezeteit és a székelyföldi román egyesületeket, hogy az „ügy fontossága miatt” csatlakozzanak a perbe, de abszurd követelésével egyedül maradt a felperes oldalon.

Az egyesület elnöke, a szélsőséges magyarellenességéről közismertté vált Dan Tanasa felháborodásának adott hangot. A bíróság ítéletét blogbejegyzésben kommentálta: véleménye szerint „a védelmi minisztérium, a belügyminisztérium, valamint a Kovászna Megyei Törvényszék és a Brassói Táblabíróság bírái tétlenül végignézték, amint egy RMDSZ-es polgármester levizeli a románok történelmét és méltóságát”.

Dan Tanasa emellett felidézte: a zászlót Nicolae Spiroiu védelmi miniszter jelenlétében tűzték ki a toronyra még 1994. szeptember 8-án, Sepsiszentgyörgy „idegen megszállás alóli felszabadításának 50. évfordulóján”, Antal Árpád polgármester azonban 2015-ben az épület felújítása során eltávolíttatta onnan.

Antal Árpád korábban kijelentette, a törvény értelmében Románia és az Európai Unió zászlaját a közhivatalok homlokzatára kell kitűzni, és a sepsiszentgyörgyi városháza homlokzatán ott lobog mindkét zászló. Hozzátette ugyanakkor: azt reméli, hogy a törvényt úgy módosítja a román parlament, hogy e zászlók mellett a városzászlónak és a magyar közösség zászlajának is helyet biztosítanak.

A közel 56 ezres lélekszámú Sepsiszentgyörgyön a lakosság 77 százaléka magyarnak vallotta magát a 2011. évi népszámlálás adatai szerint, a polgármesteri hivatal tornyára kitűzött román zászló pedig évek óta feszültség forrásának számít. 

(Borítókép: Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatala / Fotó: Google maps)

Rovatok