Index Vakbarát Hírportál

Két embert ítéltek el a 2013-as nairobi terrortámadás miatt, amelyben 67 ember halt meg

2020. október 7., szerda 14:59

Terrorcselekmény előkészítésében és a terroristák támogatásában bűnösnek talált szerdán egy kenyai bíróság két férfit az al-Shabaab szomáliai iszlamista milíciának a 2013-as, nairobi Westgate bevásárlóközpontban elkövetett, 67 halálos áldozatot követelő terrortámadása ügyében – közölte az MTI. 

Az ítélet szerint Mohamed Ahmed Abdi és Hassan Hussein Mustafa részt vett a merénylet előkészítésében, és segítettek az al-Shabaab négy, a kommandósok által később agyonlőtt fegyveresének, valamint egyikőjüknél megtalálták a merényletben használt felszerelés egy részét is.

A harmadik vádlottat felmentették. 

A mostani, 2014-ben kezdődött eljárás eddig az egyetlen, amelyet lefolytattak az afrikai országban a merénylet ügyében. Ez a terrorakció volt Kenya történetében a legsúlyosabb iszlamista támadás az al-Kaida által elkövetett, az Egyesült Államok kenyai és tanzániai nagykövetségei ellen 1998-ban végrehajtott terrorcselekmények mellett.

Több kenyai ügyvéd mindazonáltal úgy vélte, az ítélet nem sok vigaszt nyújt az áldozatok családjainak, mert továbbra sem vizsgálták ki, mi történt a támadás idején. Otsieno Namwaya emberi jogi aktivista szerint a szerdán elítélt férfiak nem tartoztak a merénylet kitervelői közé, annak elkövetésben sem vettek részt, és az igazi felelősöket még mindig nem találták meg.

Rovatok