Index Vakbarát Hírportál

Lettország és Észtország is hazahívja a minszki nagykövetét

2020. október 7., szerda 21:45

Lettország és Észtország is bejelentette szerdán, hogy hazahívja konzultációkra a minszki nagykövetét Litvánia és Lengyelország iránti szolidaritásból.

Először Edgars Rinkēvičs lett külügyminiszter közölte a Twitter-oldalán, hogy  Lettország konzultációra hazahívja belorusziai nagykövetét „az európai uniós kollégák” iránti szolidaritásból. Röviddel ezután Urmas Reinsalu észt külügyminiszter is hasonló bejelentést tett, mondván Tallinn szerint alaptalan és sajnálatra méltó az, hogy Minszk nyomást gyakorol Litvániára és Lengyelországra.

Tiltakozásul a fehéroroszországi lépések miatt úgy döntöttünk, hogy visszahívjuk Tallinnba konzultációkra Minszkből a nagykövetünket,

mondta Reinsalu.

Linas Linkevicius litván külügyminiszter hétfőn közölte, hogy Vilnius konzultációra visszahívja nagykövetét Belorusziából, majd Lengyelország is követte példáját. A két nagykövet még aznap el is hagyta Fehéroroszországot.      

A TASZSZ orosz hírügynökség egy német külügyminisztériumi forrástól úgy értesült, hogy Manfred Huterer német nagykövetet is hazarendelték kedden. 

Linkevicius szerint a döntést azután hozták meg, hogy intenzív konzultációkat folytattak más európai uniós külügyminiszterekkel, köztük Zbigniew Rau lengyel és Heiko Maas német külügyminiszterrel, illetve Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai EU-főképviselővel.

Az a célunk, hogy a lehető legkiterjedtebb diplomáciai kapcsolatokat tartsuk fenn. Ezt az üzenetet tolmácsoltuk a belorusz félnek is, és egyetértettünk vele abban, hogy a nagyköveteink ideiglenes távozása konzultációkra hozzájárul a feszültség csökkentéséhez és a nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatok fenntartásához.      

Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök szerint az augusztusi elnökválasztás nyomán kezdődött, a választás eredményét elutasító tüntetéseket külföldről irányítják, ezzel összefüggésben többször említette a litván és a lengyel kormány ebben játszott szerepét. Anatolij Glaz fehérorosz külügyi szóvivő a múlt pénteken közölte, hogy

diplomáciai képviseleteik személyi állományának csökkentését javasolja Varsónak és Vilniusnak

egyértelműen káros tevékenységük miatt

Lengyelország esetében 50-ről 18, Litvánia esetében pedig 25-ről 14 főre. Bejelentette azt is pénteken, hogy október 5-től konzultációra hazarendelik Beloruszia varsói és vilniusi nagykövetét. Mint mondta, ugyanezt javasolják Varsónak és Vilniusnak is.   

Lengyelország és Litvánia menedéket nyújtott több belorusz ellenzékinek, akiket az ottani hatóságok toloncoltak ki az országból.

Rovatok