Index Vakbarát Hírportál

Még soha nem volt ennyi új fertőzött Lengyelországban

2020. október 7., szerda 16:29

A csaknem 38 millió lakosú Lengyelországban szerdán 3003 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak,

ez eddig a legtöbb 24 óra alatt a járvány kitörése óta

– közölte a lengyel egészségügyi tárca, amely szerint egyúttal egy nap alatt eddig a legtöbb  44 ezer  vírustesztet végezték el.

Eddig a fertőzöttek legmagasabb napi növekményét szombaton jegyezték fel, akkor 2367 új esetről számoltak be. Lengyelországban viszonylag lassú a járvány dinamikája: míg egyes európai országokban az utóbbi 14 nap alatt háromszáz felett volt a százezer lakosra eső fertőzöttek száma, Lengyelországban ez a mutató 62,19 – írja az MTI.  

Az aktív fertőzöttek száma 29 181. A koronavírus miatt kórházakban kezeltek száma négyezerre nőtt, közülük 283-an vannak lélegeztetőgépen.

Hetvenöt fertőzött hunyt el, közülük 67 esetében a halál oka a Covid–19 és más betegségek együttes megléte volt, nyolcról pedig közölték, hogy a Covid–19 miatt hunytak el, így a halálozások összesített száma is rekordmagas.    

Az egészségügyi tárca szóvivője, Wojciech Andrusiewicz sajtóértekezletén elmondta: a 380 lengyelországi járás közül szombattól várhatóan több mint százban rendelnek el szigorúbb egészségvédelmi intézkedéseket, köztük

a szájmaszk köztéri viselését.

Andrusiewicz kilátásba helyezte: megnövelik a kórházi kapacitások tartalékait, minden vajdaságban visszaállítják a tavasszal ott működő járványkórházat. A szóban forgó intézkedések részleteit csütörtökön ismertetik.

(Borítókép: Egy nőt vizsgálnak a koronavírus-gyorstesztek érintésmentes elvégzésére kifejlesztett mobil szűrőállomások egyikén Krakkóban 2020. április 14-én. Fotó: Lukasz Gagulski / MTI / EPA)

Rovatok