Index Vakbarát Hírportál

Trump karácsonyig kivonná az amerikai katonákat Afganisztánból

2020. október 8., csütörtök 08:22

Donald Trump karácsonyig minden amerikai egységet ki akar vonni Afganisztánból. Az elnök szerda esti bejelentése előtt a nemzetbiztonsági tanácsadója, Robert O’Brien azt nyilatkozta, hogy jövő év elején le akarják csökkenteni 2500 főre az Afganisztánba küldött egységeket.

Egy, az Egyesült Államok és a tálibok között született földrajzi megegyezés alapján 2021 májusáig a külföldi katonák elhagynák a térséget, cserébe viszont a tálibok garantálják a terrorelhárítást a régióban, és beleegyeznek, hogy végleges tűzszünetről és hatalommegosztásról tárgyalnak az afgán kormánnyal.

Donald Trump és más amerikai tisztségviselők elmondták, hogy november körül 4–5 ezer katonára fogják lecsökkenteni afganisztáni erőiket. Az ezen felüli létszámcsökkentés az afganisztáni állapotokon múlik majd – írja a Reuters.

Az nem derült ki szerdán, hogy Donald Trump parancsot adott-e, vagy csupán tervet ismertetett. Az újraválasztásért küzdő elnök külpolitikájának sarokköve, hogy a szerinte „nevetséges, vég nélküli háborúkból” kilépjen az Egyesült Államok, ennek ellenére több ezer katona marad Irakban, Szíriában és Afganisztánban. Trump szerdai nyilatkozatai tovább gyengíthetik az afgán kormány tárgyalási pozícióját a tálibokkal szemben.

Az afgánoknak végtére is saját maguknak kell kidolgozniuk egy békemegállapodást. Lassú és nehéz folyamat lesz, de úgy véljük, szükséges lépés, szerintünk az amerikaiaknak haza kell jönniük

– nyilatkozta O’Brien a Nevadai Egyetem egy eseményén Las Vegasban.

A katari fővárosban, Dohában jelenleg is folyó tárgyalások alatt több afgán és tálib katona is meghalt ütközetekben, valamint több tucat civil is életét vesztette az elmúlt hetekben az összecsapások miatt. Nagyjából 2500 amerikai katonát öltek meg az afgán konfliktusban és több ezren sebesültek meg.

Szerdán volt 19 éve, hogy az Egyesült Államok megszállta Afganisztánt, hogy megdöntse a tálib rezsimet, amely a  2001. szeptember 11-i terrortámadásokért felelős al-Kaida tagjait rejtegette.

Rovatok