Index Vakbarát Hírportál

Bandaháború tört ki a rohingják menekülttáboraiban Bangladesben

2020. október 8., csütörtök 14:18

Bandaháború tört ki fegyveres bűnözői csoportok között a rohingják menekülttáboraiban Banglades déli részén, aminek következtében legalább nyolc ember meghalt és mintegy kétezren voltak kénytelenek elmenekülni az utóbbi napokban – közölte a bangladesi rendőrség  csütörtökön.

A hatóságok tizenkét embert vettek őrizetbe a több napja tartó gyújtogatásokkal, lövöldözésekkel és emberrablásokkal kapcsolatban. A bandák egymással marakodnak a befolyásért a világ egyik legnagyobb menekülttáborában, ahol több mint egymillió ember él.

Még mindig feszült a helyzet. Két csoport igyekszik uralma alá vonni a térséget – jelentette ki Rafikul Iszlám, a Cox’s Bazar-i rendőrség szóvivője a Reuters hírügynökségnek. Szerinte a bandák drog- és embercsempészettel foglalkoznak. A régió a jövedelmező metamfetamin illegális kereskedelméről ismert. A kábítószert jórészt a szomszédos Mianmarban állítják elő.

Jogvédők szerint 2018 óta több mint száz rohingja vesztette életét hatósági túlkapások következtében. A helyi rendőrség ugyanakkor azt állítja, hogy ezek az emberek véletlenül kerültek kereszttűzbe feltételezett drogcsempészekkel vívott tűzpárbajok alatt.

Három névtelenül nyilatkozó rohingja menekült az egyik helyi hírhedt drogbáró nyomán Munna-bandaként ismert csoportot, illetve az Arakáni Rohingja Üdvhadsereget (ARSA) nevezte meg a harcoló felekként.

Félelemben élünk, különösen éjszaka

– mondta egyikük.

Az ARSA a Twitteren tagadta, hogy bármi köze volna az erőszakhullámhoz, és bűnözői csoportokat vádolt azzal, hogy be akarják feketíteni. Az ARSA egy 2017. augusztusi összehangolt támadássorozatát követően a mianmari hadsereg brutális hadjáratot indított, amelynek következtében a rohingja lakosság nagy része, több mint 730 ezer ember a szomszédos Bangladesbe menekült. A mianmari hadsereg és kormány ellen emiatt eljárás van folyamatban népirtás vádjával a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságon.

Rovatok