Index Vakbarát Hírportál

Már 140 ezer ember vált földönfutóvá a Hegyi-Karabahban zajló harcok miatt

2020. október 8., csütörtök 23:48

Folytatódtak a harcok a vitatott hovatartozású, többségében örmények lakta Hegyi-Karabahban. Susában rakétatalálat ért egy örmény székesegyházat, a támadásban három újságíró is megsebesült. 

A Sztepanakerttől mintegy 15 kilométerre délre fekvő Susában a székesegyház jelentős károkat szenvedett, egyebek mellett nagy lyuk tátong a tetőzetén, kitörtek az üvegablakai, törmelék és por borítja a felborult padokat – jelentette az AFP francia hírügynökség tudósítója a helyszínről. A várost, ahol sokáig a muszlim azeri és a keresztény örmény kultúra egyaránt jelen volt, gyakran nevezik Hegyi-Karabah Jeruzsálemének. Az örmények egyik nemzeti jelképének számító székesegyházat az 1990-es évek elejei első karabahi háború után építették. Baku tagadta, hogy az azeri hadműveletek következtében rongálódott volna meg a susai székesegyház. 

Csütörtökön Genfben találkozott az EBESZ minszki csoportjának három társelnöke (Oroszország, Egyesült Államok és Franciaország) Ceyhun Bayramov azeri külügyminiszterrel – írta az MTI. A következő találkozót Moszkvában tartják, Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter korábbi közlése szerint október 12-én. A minszki csoport az 1990-es évek közepe óta próbál tárgyalásos megoldást találni a konfliktusra. A szakadár örmények és az azeriek között vívott első háborúnak 30 ezer halottja volt. A genfi találkozót zárt ajtók mögött tartották, francia diplomaták nem voltak hajlandóak kommentálni a megbeszélést.

A hegyi-karabahi hatóságok szerint mintegy 140 ezer ember hagyta el otthonát a tizenkét napja tartó harcok miatt. A szeptember 27-én kiújult harcokban legalább négyszázan haltak meg. Ilham Aliyev azeri elnök a Hegyi-Karabahból és a környező területekről való örmény kivonuláshoz kötötte a fegyverszünetet. Örményország kizártnak tartja, hogy kivonuljon a magának követelt területről

Rovatok