Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Pétert megkérdezték, mit lépne az Orbán-kormány az EU-s büntetésre , de nem tudott egyértelmű választ adni

2020. október 8., csütörtök 18:10

Felkészült-e Magyarország arra, hogy a jogállamisági kritikák miatt kimaradjon az Európai Unió helyreállítási alapjából? – ezt a kérdést kapta meg Szijjártó Péter a Pozsonyban megtartott Globsec biztonságpolitikai fórumon. Az eseményen a V4-országok minisztereivel tartottak panelbeszélgetést, a moderátor az európai közvéleményt most leginkább foglalkoztató témára tért rá. Tegnap az Európai Parlament is megszavazta azt a javaslatot, amely jogállami kritériumokhoz kötné az uniós pénzek kifizetését. Az 521 szavazattal 152 ellenében, 21 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás a keleti tagállamok, mindenekelőtt Lengyelország és Magyarország megrendszabályozását célozza. Orbán Viktor miniszterelnök pedig a múlt héten beszélt arról, hogy a magyar kormány lemondhat hatmilliárd eurónyi vissza nem térítendő támogatásról és további 10 milliárd eurónyi hitelfelvételi lehetőségről a NextGenEU programra keresztelt helyreállítási alapból.

Bár a pozsonyi Globsecen elhangzott kérdésre nem érkezett egyértelmű válasz, a magyar külügyminiszter kihasználta az alkalmat és hosszasan támadta az Európai Uniót. Mint fogalmazott,

Nincs kifogásunk a jogállamisággal, azzal viszont van, ha ezt felhasználva zsarolnak minket.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy a Magyarországot támadó jelentéseket hazugságokra alapozzák, nem kiegyensúlyozott és elfogult kritikákat fogalmaznak meg.

Miként lehetséges az, hogy a jelentéseket megelőzően általában az ellenzéki mainstream média, valamint a kormányellenes NGO-k véleményét kérdezik meg?

– tette hozzá a magyar külügyminiszter. Elmondta azt is, hogy az Európai Unióból érkező támogatások nem adományok, Magyarország a nyugat-európai vállalatok előtt nyitotta meg a piacait az uniós csatlakozás feltételeként. Az Európai Unió és Magyarország kapcsolatát szerződések szabályozzák, Szijjártó Péter elmondta, a kormány ennek megfelelően jár el.

A moderátor egy újabb bátortalan kísérletet tett a helyreállítási alappal kapcsolatos kérdésével, másodszorra hivatkozott Orbán Viktor korábbi bejelentésére is. Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter azt válaszolta, hogy az Orbán- kormány nyitott a tényeken alapuló vitára,

a fenyegetőzéssel, zsarolással azonban nem tud mit kezdeni.

A minden évben, Pozsonyban megrendezett Globsec biztonságpolitikai fórumon visszatérő téma Magyarország és a nyugati világ kapcsolata. Tavaly egy panelbeszélgetésen Timothy Garton Ash történész támadta Szijjártó Pétert a Közép-európai Egyetem (CEU) miatt, akkor a brit értelmiségi úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány erőszakkal űzte el az egyetemet. Szijjártó Péter közölte: tiszteletlenség hazugságokat terjeszteni egy országról. – Kérem, ezt fejezze be. A CEU ott van, Budapesten – mondta tavaly Szijjártó Garton Ashnek.

Rovatok