Index Vakbarát Hírportál

LMBTQ zászlókat tűztek moszkvai épületekre a Pussy Riot tagjai, őrizetbe vették őket

2020. október 8., csütörtök 20:14 | aznap frissítve

A Pussy Riot orosz feminista punkbanda és mozgalom két tagját vették őrizetbe, amiért előző nap, Vlagyimir Putyin orosz elnök születésnapján az LMBTQ közösség zászlaját tűzték ki kormányzati épületekre Moszkvában.

Az Interfax orosz hírügynökség szerint az egyik őrizetbe vett személy Nyika Nyikulsina. A másik tagot, Marija Aljohinát akkor vették őrizetbe, amikor éppen elhagyta a Dozsgy nevű független orosz televíziós csatorna épületét. A banda további két tagját, Vaszilij Andrianovot és Jelizaveta Gyigyerihet már szerdán őrizetbe vették.

A rendőrség  – írja az MTI – megjelent a mozgalom egyik tagjának, Alekszandr Szofejevnek a házánál is. A rendvédelmi szervek munkatársai ezenkívül kimentek Marija Aljohina anyjának és Ljuszja Stejn önkormányzati képviselőnek a házához is.

Bár azt nem tudni, hogy a Pussy Riot tagjait miért vették őrizetbe, az Interfax beszámolójából kiderül, hogy Andrianovot és Gyigyerihet később elengedték az őrizetből azzal a feltétellel, hogy megjelennek a jegyzőkönyv felvételéhez, amelyet a gyülekezésre vonatkozó szabályok megsértése címén rögzítenek.

Facebook-oldalán a Pussy Riot „arányos válasznak" minősítette az akciót, mivel állításuk szerint az orosz állam beavatkozik a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és queerek életébe. A mozgalom ennek igazolására megemlítette, hogy szerinte a kormány „meleg embereket gyilkoltat Csecsenföldön, transzfób törvényeket fogad el (a család intézményének kizárólagos erősítésével), és béranyától született gyerekek szüleit üldözi". A mozgalom úgy fogalmazott: a szivárványzászlót ajándéknak szánta Putyinnak, a szeretet és a szabadság hiányának jelképeként.

Rovatok