Index Vakbarát Hírportál

Pozsony hazarendelte minszki nagykövetségének vezetőjét, Prága hezitál

2020. október 8., csütörtök 17:16

Szlovákia konzultációra hazarendelte minszki nagykövetségének vezetőjét – jelentette be Ivan Korčok szlovák külügyminiszter csütörtökön egy Twitter-bejegyzésben, amelyet az MTI szemlézett. Korčok szerint Szlovákia ezzel kívánja kifejezni szolidaritását Lengyelországgal és Litvániával, amelyek diplomáciai konfliktusba keveredtek a Belarusz Köztársasággal

A belarusz hatóságok lépései az Európai Unió tagállamai ellen elfogadhatatlanok.  Az Európai Unió a belarusz állampolgárok támogatásában egységes – írta a külügyminiszter a Twitteren.

Szlovákiának jelenleg nincs nagykövete Minszkben. Jozef Migaš volt nagykövet májusban lemondott posztjáról. A szlovák diplomáciai képviseletet jelenleg ideiglenes ügyvivő vezeti.

Szerdán a Reuters hírügynökség a litván külügyminisztérium információira alapozva azt közölte, hogy több európai uniós ország, köztük Csehország is visszahívja nagykövetét Minszkből. A cseh külügyminisztérium azonban ezt az állítást egyelőre nem erősítette meg. „Támogatjuk a belarusz polgári mozgalmat, a cseh nagykövet esetleges visszahívása jelenleg mérlegelés tárgya” – reagált a sajtójelentésekre Zuzana Stíchová, a cseh külügyi szóvivő.

Igor Matovič szlovák kormányfő csütörtökön Pozsonyban fogadta Szvetlána Tyihanovszkaját, aki Aljakszandr Lukasenka legfőbb ellenzéki riválisa volt a vitatott belarusz elnökválasztáson, és támogatásáról biztosította a belarusz polgári mozgalmakat. Matovič szerint a válsághelyzetet új és szabad elnökválasztással kellene megoldani.

A belarusz ellenzéki vezető a jövő héten Prágába látogat, ahol részt vesz a Fórum 2000 elnevezésű politikai vitafórumon. A rendezők közlése szerint Szvetlána Tyihanovszkajával Tomáš Petříček cseh külügyminiszter folytat majd nyilvános pódiumbeszélgetést.

Rovatok