Index Vakbarát Hírportál

Már Berlinben is bezár a bár

2020. október 9., péntek 11:13

Szombattól a koronavírus elleni küzdelem jegyében Berlinben is zárva kell lenniük a vendéglátó és szórakozóhelyeknek, Frankfurthoz és több német nagyvároshoz hasonlóan írta a Spiegel.de.

Az intézkedés kezdő időpontja városonként eltérő, este 10 vagy 11 órai záróra a jellemző.  Az egyesek által fiatal ellenesnek minősített intézkedést Nagy Britanniában már szeptember lején bevezették, a klasszikus reakciók kíséretében: 11 után már vírus is alszik és nem fertőz. 

A fenti megközelítést azonban a Spiegel által megkérdezett vírus szakértő vitatja, aki szerint nem az általános fertőzés szám csökkentésére, hanem a rizikó csoportok fokozottabb védelmére kellene helyezni a hangsúlyt. Gérard Krause, egy braunschweigi kutató intézet vezetője szerint a védekezést kreatívan, intelligensen és sok pénzzel kellene végezni, nem a régi beidegződések szerint. Példának az idős otthonok látogatási tilalmát hozta fel, amely valóban csökkentette a fertőzés veszélyt, azonban magányosságot, depressziót és a bizonytalanságot eredményezett az idős emberekben.

Elmondta szerinte most nem a tavaszi, a felkészüléshez szükséges időre koncentráló stratégiát kellene követni, hanem a következmények enyhítésére kellene koncentrálni, ugyanis az elhúzódó védekezés az intézkedésekkel szembeni ellenállás elterjedésével fenyeget. 

Rovatok