Index Vakbarát Hírportál

Már csaknem 5000 bírságot szabtak ki Romániában a nem megfelelő maszkviselés miatt

2020. október 9., péntek 15:28

Romániában bírságolással próbálják betartatni a hatóságok a koronavírus-járvány miatt bevezetett egészségügyi óvintézkedéseket, miközben mind több településen rendelik el a vendéglátóhelyek bezárását a fertőzés egyre gyorsuló, a rekordokat naponta megdöntő terjedése miatt.

Az egy nap alatt kiszabott bírságok száma néhány nap után megháromszorozódott, pénteken pedig már meghaladta a 4500-at.

A román rendőrség kedden bejelentette, hogy szigorúbban fogja ellenőrizni a maszkviselési kötelezettséget a zárt terekben, közszállítási járműveken és az iskolák környékén.

a rendőrök húsz százaléka civilben fog járőrözni, mert sokan csak az egyenruha láttán teszik fel a maszkot.

A mostani bírságok átlagértéke 160 lej, ami 11 ezer forintnak megfelelő összeg. Áprilisban ennek tízszeresét is meghaladta az akkori kijárási tilalom megszegőire kiszabott bírság, amelynek jogalapját az ombudsman óvásának helyt adva egy hónap múltán hatálytalanította az alkotmánybíróság, arra hivatkozva, hogy a jogszabály pontatlansága hatósági önkényt tesz lehetővé.

Renate Weber ombudsman most is szót emelt a bírságolás ellen: magyarázatot kért a belügyminisztertől, hogy milyen jogszabály alapján küldi civil ruhában bírságolni a rendőröket.

Romániában kevesebb mint egy hónap alatt megduplázódott a napi fertőzésszám, a héten a háromezret is meghaladta. Pénteken 3186 új esetet jelentettek, ami több mint 60 százalékkal haladja meg az előző két hét átlagát.

A járvány immár lakosságarányosan is Bukarestben terjed a leggyorsabb ütemben: a kétmilliós fővárosban szinte mindennap több mint ötszáz újabb koronavírusos fertőzést diagnosztizálnak, az utóbbi két hétre számolt fertőzési ráta pedig elérte a lakosság 2,28 százalékát.

Rovatok