Index Vakbarát Hírportál

Évszázados részvételi rekord várható az amerikai elnökválasztáson

2020. október 9., péntek 06:48

Már most közel hétmillió amerikai adta le a voksát előzetesen a november harmadikai megmérettetésre – tájékoztat az MTI.

A republikánus elnök, Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közötti küzdelem heves, az amerikai  közszolgálati rádió (NPR) helyi idő szerint csütörtök esti jelentése szerint a voksokat részben személyesen, a korai szavazás lehetőségének köszönhetően, részben pedig levélben adták le. A megszólaltatott elemzők szerint ez a szám rendkívüli arányú választási részvételt sejtet: több mint tízszer annyi (6,6 millió), mint a 2016-os választások előtt regisztrált adat. Eddig legtöbben Michiganben, New Jerseyben, Wisconsinban, Virginiában és Észak-Karolinában szavaztak.

A jelenséget elemzők részben azzal magyarázzák, hogy a koronavírus-járvány miatt sokan biztonságosabbnak tartják a levélben történő szavazást.

Az NPR-en megszólalt Michael McDonald, a Floridai Egyetem politológusa szerint az eddig megnyilvánult érdeklődés alapján a választási részvétel akár 60-65 százalékos is lehet.

Ilyen utoljára 1908-ban fordult elő.

Az amerikaiak akkor a republikánus William Howard Taft és a demokrata párti William Jennings Bryan között választottak. A választásból Taft került ki győztesen.

Rovatok