Index Vakbarát Hírportál

Továbbra sincs egyetértés Washingtonban az új gazdaságélénkítő csomagról

2020. október 9., péntek 07:34

Az amerikai házelnök és a pénzügyminiszter csütörtök délután ismét több mint 40 perces megbeszélést folytatott a tervezett gazdaságélénkítő csomag részleteiről - sikertelenül.

A csomag legjobban vitatott pontja az MTI értesülése szerint, hogy a légitársaságok megmentését külön kezeljék, vagy azt be kell illeszteni szélesebb körű intézkedések közé. Nancy Pelosi, a demokrata álláspont képviselője kijelentette:

"Nincs külön csomagterv (a légitársaságoknak), nagyobb csomagterv nélkül."

Hozzátette: a demokraták garanciákat akarnak arra, hogy a Fehér Ház beleegyezik a szövetségi államok és helyi kormányzatok megsegítésébe is. Szerintük ez a segítség elkerülhetetlen a járvány elleni intézkedésekhez, és a szegények - főleg a szegény gyermekek - megsegítéséhez.

Donald Trump álláspontja szerint a demokraták által javasolt 2200 milliárd dolláros csomagtervvel lényegében a rossz gazdálkodásuk miatt bajban lévő, demokrata párti vezetésű tagállamokat akarják kimenteni, ezért már kedden arra utasította munkatársait, hogy szakítsák meg a csomagtervről folytatott tárgyalásokat. A közvélemény nyomására azonban csütörtökön újrakezdték az egyezkedést, igaz nem sok eredménnyel.

A republikánusok szerint, amint azt Alyssa Farah, a Fehér Ház kommunikációs vezetője tolmácsolta, az intézkedéseknek elsősorban a munkanélkülieket, valamint a kis- és középvállalkozókat kell segítenie. Egyben kiemelte, hogy a légitársaságokat mindenképpen külön csomagban kell megmenteni.

A légitársaságok az amerikai gazdaságban meghatározó tényezők, több mint hétszázezer alkalmazottal a GDP 5%-át termelik – közvetve tízmillió munkahelyet teremtenek. A válság hatására azonban jelenleg több tízezer dolgozó elbocsátására készülnek. A The Wall Street Journal című lap információi szerint emellett a nagy televíziós csatornákat működtető WarnerMedia is körülbelül 20 százalékos elbocsátásra készül.

A vita súlyát tovább árnyalja, hogy bár sokan ettől gazdaságélénkítő csomagtól várják a megmenekülésüket, a Kongresszusi Költségvetési Hivatal (CBO) legfrissebb adatai szerint a szövetségi költségvetési hiány már most rekordméretűre, 3100 milliárd dollárra hízott.

Rovatok