Index Vakbarát Hírportál

Katasztrófavédelmi riasztást adtak ki Romániában a koronavírus miatt

2020. október 10., szombat 14:58

A járvány gyorsuló terjedése miatt Bukarestben és több más nagyvárosban a mobiltelefonos katasztrófavédelmi riasztórendszeren keresztül is figyelmeztetést adtak ki a lakosságnak, miután 150 ezer fölé emelkedett a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma szombaton.

A rendszer a cellaüzenet funkció segítségével a kétmilliós román fővárosban megtalálható valamennyi mobiltelefonra kiküldte a riasztást. Ebben figyelmeztették a lakosságot, hogy tartsák be az előírt egészségügyi óvintézkedéseket: orrukat és szájukat takarják el maszkkal, tartsanak távolságot, kerüljék a tömeget, a mások által is megérintett felületek megtapintását, és fertőtlenítsék magukat minden fertőzésgyanús tárgy megérintése után.

Szombaton ismét rekordot döntött Romániában a fertőzés. Az újonnan diagnosztizált 3517 fertőzés több mint hetven százalékkal, az 59 haláleset pedig 23 százalékkal múlja felül az utóbbi két hét átlagát. Jelenleg kórházakban 8850 beteget kezelnek koronavírussal, intenzív osztályon pedig 629 súlyos esetet.

Rovatok