Index Vakbarát Hírportál

Óriási FPÖ-bukás, szocdem siker a bécsi választáson

2020. október 11., vasárnap 17:42

Egy évig ingyenes tömegközlekedési bérlet, kerékpárrendszám, kötelező némettanfolyam a bevándorlóknak. Ezek is szerepeltek a mai bécsi önkormányzati (és tartományi) választások témái között, de alighanem a koronavírus-járvány kezelése is vizsgázott. Az első előrejelzések szerint a szociáldemokraták fölényesen végeztek az első helyen, és koalícióban irányíthatják tovább az osztrák fővárost. De a több százezer levélszavazat miatt végeredmény csak a hét elejére várható. Heinz-Christian Strache volt szabadságpárti alkancellár számára a politikai túlélés a tét.

A következő polgármestert (is) Michael Ludwignak hívják 

– ezt már a nyáron megmondta Birgit Hebein, Bécs zöldpárti alpolgármestere.

Ma estére alighanem igaza lett. 

Az 59 éves Ludwig – aki 2018 óta áll az 1,9 milliós osztrák főváros élén – az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) listavezetője volt a mai bécsi választásokon, márpedig az első előrejelzések szerint az SPÖ 42 százalékkal fölényesen végzett az első helyen.

A párt jelenleg a zöldekkel közösen irányítja Bécset, és most is koalíciós partner(ek) után kell majd néznie.

A főváros Ausztria kilenc tartományának egyike, a most megválasztott, százfős bécsi gyűlés tartományi parlamentként, a polgármester pedig tartományfőnökként is dolgozik egyben.

Az első előrejelzések szerint az országos szinten legnépszerűbb kormánypárt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) 17,5, a Zöldek 15, a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) pedig tíz százalékot kaphatott. Ez óriási FPÖ-bukást, több mint húsz százalékpont veszteséget jelent 2015-höz képest; igaz, akkor a migrációs válság is segítette a bevándorlásellenes szavazatokat. 

Sokba fájt Ibiza 

A bécsi pártlisták vezetői közül főleg Heinz-Christian Strache rághatja a körmét: elemzők szerint a volt szabadságpárti alkancellár által gründolt Team HC Strache pártnak meg kell ugrania az ötszázalékos bejutási küszöböt ahhoz, hogy a politikus visszatérése az osztrák politikába reális legyen. Vasárnap este nem volt világos, ez-e a helyzet, Strache pártjának egyelőre csak 4 százalékot jeleztek előre.  

Strache és az FPÖ útjai azt követően váltak el, hogy belebukott a tavaly májusban kirobbant Ibiza-botrányba.

Az alkancellárt kompromittáló videófelvétel kormányválságot idézett elő, a radikális jobboldali pártot pedig előbb ellenzékbe küldte, majd igen meggyengítette. A mostani, 20 százalékpontos visszaesésig. Rengeteg FPÖ-szimpatizáns átszavazhatott most a Néppártra – derül ki az első adatsorból. 

Az osztrák nagypolitika ismert erői mellett olyan tömörülések is debütáltak most Bécsben, mint 

Támogatottságuk ugyanakkor jelentéktelen – legalábbis vasárnap este ez volt a helyzet. 

Mindamellett az előrejelzéseket fenntartással kell kezelni: a koronavírus-járvány miatt a megszokottnál jóval többen, több százezren levélben küldték el a szavazatukat. Végeredmény csak hétfőn, esetleg kedden várható. Az osztrák koronavírus-helyzet nemcsak a kampányt és a részvételt befolyásolhatta, hanem sok minden mást is. 

A bécsi egészségügyi minisztérium vasárnap cáfolni igyekezett azt az információt, miszerint a néppárti–zöld kormány ismét kijárási korlátozásokra készülne, de a feltételezés továbbra is tartja magát az osztrák sajtóban. Azt elismerték, szigoríthatnak a maszkviselési kötelezettségen és a rendezvények megtartásának feltételein. 

Ausztriában eddig több mint 55 ezren fertőzödtek meg, és az elmúlt 24 órában 896 fővel nőtt az új fertőzöttek száma. Legalább 851-en haltak bele a kór szövődményeibe.

Ingyenbérlet, autómentes belváros, Deutsch 

Bécset legutóbb is megszavazták a világ legélhetőbb városának. De mindig lehet tovább fejlődni – állítják az osztrákok. A fő kampánytémák között idén a közlekedéspolitikai, a szociális és a migrációs kérdések szerepeltek; előbbi kettő főleg a szocdemek és a zöldek, utóbbiak az FPÖ és a Team Strache részéről. 

Bécs lakosságának mintegy 40 százaléka külföldi származású, és a pártok listavezetői Favoriten kerületet – ahol csaknem 50 százalék az arányuk – nevezték meg a legproblémásabb városrészként. 

Az Index a hét végén éppen ott készített választás előtti videóriportot

Ez egy Isztambul - Helyszíni riport a multikulti bécsi kerületéből
A nyáron törökök és kurdok csaptak össze Favoritenben, törökországi belpolitikai okokból. 

De a városi koalíción belül is van ellentét: a Zöldek szerint az SPÖ-t jobban érdeklik a parkolóhelyek, mint az éghajlatvédelem.

birgit hebein szerint nem járja, hogy 16 ezer ember él az első kerületben, de 50 ezer autó fordul meg ott.

Néhány érdekesség a városi pártprogramokból: 

Majd az új koalíció pártjai kitárgyalják mindezt. 

Rovatok