Index Vakbarát Hírportál

Egyelőre nem szankcionálja a belarusz elnököt az Európai Unió

2020. október 12., hétfő 15:00

Az Európai Unió egyelőre nem vet ki szankciókat Alekszandr Lukasenko belarusz elnökre, annak ellenére, hogy diplomáciai források szerint a tagországok külügyminisztereinek hétfői tanácskozásán erről megállapodás született.

Az Európai Unió Tanácsának hétfőn elfogadott következtetései megerősítik, hogy az augusztus 9-i belarusz elnökválasztás nem volt sem szabad, sem tisztességes, és Lukasenko nem rendelkezik demokratikus legitimitással. A külügyminiszterek kilátásba helyezték, hogy a választások elcsalásáért és az azt követő tüntetések elnyomásáért szankcionált 40 személy listáját a jövőben kibővítik – akár Lukasenko személyével is –, amennyiben a helyzet nem javul az országban.

Az Európai Unió továbbra is támogatja Belarusz szuverenitását, és az önkényesen fogva tartott személyek szabadon bocsátására, tisztességes választások kiírására és nemzeti párbeszédre szólít fel. Emellett központi szinten csökkenti a fehérorosz hatóságokkal folytatott diplomáciai együttműködést, növeli a civil szervezetek és a független média és az erőszak áldozatainak pénzügyi támogatottságát – közölték.

Rovatok