Index Vakbarát Hírportál

Általános amnesztiát hirdettek a szíriai kurdok, de az Iszlám Állam terroristáira nem vonatkozik

2020. október 12., hétfő 20:35

A Szíria északi és keleti részét ellenőrző kurd autonóm hatóság hétfőn általános amnesztiát hirdetett az ellenőrzése alatt álló börtönök tehermentesítése érdekében. Ott raboskodik az Iszlám Állam több mint 10 ezer harcosa is, és a rendelkezés nem terjed ki a fő felelős dzsihadistákra.

Minderről a hatóság tájékoztatta a kurd területen működő, helyi és külföldi aktivistákból álló Rojava Information Center csoportot.

A kurd vezetés határozatának értelmében szabadon engedik a kisebb bűncselekményeket és vétséget elkövetőket, a gyógyíthatatlan betegségben szenvedőket és a 75 évesnél idősebbeket. A súlyos bűncselekményeket elkövetők büntetését a felére csökkentik, az életfogytiglanra ítéltekét pedig 20 év szabadságvesztésre változtatják. A kegyelem mindazonáltal nem vonatkozik a terrorszervezeteknek tartott csoportosulások vezetőire, mint az Iszlám Állam, és e csoportok azon tagjaira sem, akik harci cselekményekben és merényletekben vettek részt.

Ez a második amnesztia, amelyet a kurd hatóságok a múlt hét óta meghirdettek, amikor is kegyelmet ígértek mintegy 25 ezer szíriainak, aki az al-holi menekülttáborban tartózkodik. Ebben a táborban elsősorban az Iszlám Állam dzsihadistáihoz köthető embereket tartanak fogva, leginkább családtagokat, köztük a harcosok feleségeit és gyerekeit.

A kurd tisztségviselők a Rojava Information Centernek elmondták, hogy a most bejelentett lépés független az előzőtől, amely még megszövegezésre vár. Nem vonatkozik továbbá arra a körülbelül 40 ezer külföldire sem, aki szintén az al-holi menekülttáborban tartózkodik, tekintve, hogy esetükben a kurd hatóságok származási országuktól várják azt, hogy felelősségre vonják őket.

Rovatok