Index Vakbarát Hírportál

Ciprus pénzért adja az állampolgárságot

2020. október 13., kedd 15:09

Az Al Jazeera médium nyomozói több alkalommal számoltak be róla, hogy Ciprus rendszeresen ad állampolgárságot hazájukban körözött bűnözőknek, amennyiben hajlandóak kellően nagy összegekért ingatlant vásárolni Cipruson. A ciprusi hatóságok mindeddig lesöpörték a kritikákat, és állították, hogy már orvosolták a program gyenge pontjait.

A hétfőn elérhetővé vált leleplező filmet követően azonban a ciprusi Belügyminisztérium és Pénzügyminisztérium is bejelentette Twitteren görögül, hogy november elsejétől megszüntetik a befektetési programmal elérhető állampolgárság rendszerét (Citizenship through Investment Program – CIP)

A rejtett kamerákkal készült felvételeken a ciprusi parlament elnöke Demetris Syllouris és képviselőtársa Christakis Giovanis is leplezetlenül beszél arról, hogy a magát pénzmosásért elítélt kínai bűnözőnek beállító újságírónak tud ciprusi útlevelet szerezni – amit a ciprusi törvények nyilvánvalóan tiltanak.

A pár héttel korábban, szintén az Al Jazeera által publikált Ciprus Aktákban majdnem 1400 esetet vesznek végig, ahol az Interpol által körözött bűnözőknek is adtak útlevelet – amennyiben hajlandóak voltak 2,5 millió dollár értékben, elsősorban ingatlant, vásárolni.

A felvételek publikálását követően az Európai Bizottság elhatárolódott az ügytől, és további kivizsgálását indítványozta. Európai parlamenti képviselők a CIP teljes betiltását követelik.

Az európai értékek nem eladók!

– idézte Ursula von der Leyen elnöknőt a biztosság szóvivője.

Rovatok