Index Vakbarát Hírportál

Hőhullámok, erdőtüzek, viharok, egyéb természeti csapások várhatók

2020. október 13., kedd 18:39

Egyre több természeti csapás várható a klímaváltozás következtében: a hőhullámok, erdőtüzek, viharok, aszályok és hurrikánok számának növekedése, illetve a globális felmelegedés fokozódása nyomán 2030-ra ötven százalékkal nőhet a nemzetközi humanitárius segélyre szorulók száma a 2018-as 108 millióhoz képest – figyelmeztetett kedden a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

Kedden kiadott jelentésében a WMO felhívta a figyelmet arra, hogy évről évre nő az időjáráshoz köthető természeti csapások száma. Az ENSZ szakosított szervezete szerint

az elmúlt bő 50 évben több mint 11 ezer olyan természeti csapást jegyeztek fel, amelyek az időjáráshoz, klímához és olyan jelenségekhez voltak köthetők, mint például a cunami. Ezekben a katasztrófákban mintegy kétmillió ember vesztette életét, és legalább 3,6 billió dolláros (több mint 1107 billió forintos) anyagi kár keletkezett.

Bár a természeti csapások száma és az általuk okozott anyagi kár mértéke évről évre nő, az egyes természeti katasztrófákkal összefüggésbe hozható halálesetek száma átlagosan egyharmaddal csökkent. A 16 nemzetközi ügynökség és fenntartó intézmény által összeállított, 2020 State of Climate Services nevet viselő jelentés felszólítja a kormányokat arra, hogy fordítsanak több pénzt a korai előre jelző rendszerekre, amelyek segítségével az egyes országok képesek jobban felkészülni, reagálni a természeti katasztrófákra, és enyhíteni azok hatásait.

Miközben a Covid–19 nagy egészségügyi és gazdasági válságot okozott nemzetközileg, amelyből évekig tart kilábalni, alapvető fontosságú emlékeztetni arra, hogy a klímaváltozás továbbra is folyamatos és fokozódó fenyegetést fog jelenteni az emberi életekre, az ökoszisztémára, a gazdaságra és a társadalmakra a következő évszázadokban

– mondta Petteri Taalas WMO-főtitkár.

(Borítókép: Tűz Kaliforniában 2020. szeptember 19-én. Fotó: Gene Blevins / Reuters)

Rovatok