Index Vakbarát Hírportál

Egymillió dollárral támogatja Kim Kardashian a hegyi-karabahi örményeket

2020. október 13., kedd 14:12

Az örmény származású Kardashian nővérek gyűjtésbe kezdtek a hétvégén az Azerbajdzsán és Örményország között kiújult hegyi-karabah konfliktus örmény áldozatainak megsegítésére. Kim Kardashian, Kanye West rapper felesége október 10-én egymillió dollárt ajánlott fel a célra.

A felhívás másnapján örmény zászlókkal felszerelt közel húszezres tömeg gyűlt össze Törökország Beverly Hills-i konzulátusa előtt tiltakozásul, amiért Ankara támogatja az azeri vezetést a harcokban. Oroszország után az USA-ban él a legnagyobb örmény diaszpóra, East Hollywood egyik részét 2000-ben Kis-Örményország névre keresztelték. Los Angeles polgármestere, Eric Garcetti Twitteren is támogatta a tüntetőket. Azerbajdzsán egyik diplomatája ugyanitt felháborodását fejezte ki, amiért az örmények által legyilkolt azeri civilekről mindenki elfeledkezik.

Az elmúlt hetekben többször megszólalt a témában Serj Tankian, a System of a Down örmény származású énekese is. Szerinte az érintett terület, Artsakh néven több ezer éve örmények által lakott, akiknek teljes joguk van azt megőrizni, hiába ajándékozta oda a Szovjetunió Azerbajdzsánnak száz évvel ezelőtt. Álláspontja szerint az örmények nem fogják kiengedni a kezükből a területet, bármi áron, de harcolni fognak érte.

Rovatok