Index Vakbarát Hírportál

Norvégia letelepedési engedélyt adott egy hatósági üldöztetés elől menekülő lengyel férfinak

2020. október 13., kedd 07:36

Rafał Gaweł’ – írja a Guardian – 2019 januárjában menekült el családjával a kelet-lengyelországbeli  Białystokból, miután a bíróság két év börtönbüntetésre ítélte csalás, aláírás-hamisítás illetve pénzügyi dokumentumok meghamisításának vádjával. A férfi tagadja a vádakat, szerinte őt az általa alapított rasszizmus- és xenofóbia-ellenes szervezet tevékenysége miatt üldözik. A szervezet szoros kapcsolatot tárt fel a helyi hatóságok, az ügyészség és szélsőjobboldali csoportok között.

Norvégia kifejezetten ritkán ad engedélyt letelepedésre európai országok politikai menekültjeinek. Harminc éve, a rendszerváltás óta  Rafał  Gaweł az első lengyel, akinek kedvezően bírálták el a kérelmét. A két éven át tartó eljárásban a norvég bíróság kimondta, hogy a lengyel igazságszolgáltatás „átpolitizálódott”, nem működik a fékek és ellensúlyok rendszere, és nem képes hatékonyan szankcionálni a szélsőjobboldali szervezeteket. Maga a férfi az AP hírügynökségnek azt mondta, az életét mentette meg a döntés. Az eljárásban ő minden létező dokumentumot átadott a norvég bíróságnak, szóval a testület tisztában volt vele, hogy kit fogad be az ország – fűzte hozzá.

A férfi, a felesége és a kislánya egy évre kapta meg a letelepedési és a munkavállalási engedélyt.

Eközben Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy a  Rafał  Gaweł pénzügyei miatt indított nyomozás még az előző, „liberális” kormányzat alatt kezdődött. Lengyelországban utoljára 2005-ben volt hatalmon baloldali kabinet, azóta a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) vagy a Polgári Platform (PO) adta a mindenkori kormányfőt.

Rovatok