Index Vakbarát Hírportál

Putyin és Erdogan telefonon egyeztetett a hegyi-karabahi konfliktusról

2020. október 14., szerda 22:31

A Kreml sajtószolgálata számolt be arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon egyeztetett a hegyi-karabahi konfliktusról.

Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan kiálltak a politikai rendezés felélesztése mellett, különösen az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Azerbajdzsán és Örményország közötti hegyi-karabahi konfliktusban közvetítő minszki csoportjának bevonásával – áll a Kreml beszámolójában. A két elnök hangsúlyozta annak a fontosságát, hogy betartsák a humanitárius tűzszüneti megállapodást, amelyet október 10-én írtak alá Moszkvában. A közlemény szerint Putyin aggodalmát fejezte ki a török elnöknek azzal kapcsolatban, hogy a hegyi-karabahi harcokban a közel-keleti régióból érkezett harcosok is részt vesznek.

Törökország Azerbajdzsánt támogatja a hegyi-karabahi konfliktusban. Örményország állítása szerint Ankara törökbarát milicistákat küldött Szíriából Hegyi-Karabahba harcolni az azeri hadsereg oldalán. Baku és Ankara tagadja ezt. A beszélgetésen állítólag Putyin reményét fejezte ki, hogy az EBESZ minszki csoportjának tagjaként Törökország aktív szerepet vállal majd a béke megteremtésében.

Az orosz külügyminisztérium szerdai közleménye szerint telefonon beszélt egymással Szergej Lavrov orosz és Ceyhun Bayramov azeri külügyminiszter is. Az orosz tárcavezető a megbeszélés során hangsúlyozta annak fontosságát, hogy összehangolják a fegyvernyugvást biztosító mechanizmust, ami megteremti a hegyi-karabahi konfliktus politikai és diplomáciai rendezését célzó további lépések alapját.

Hegyi-Karabahban és környékén szeptember 27-én kezdődtek a harcok. Mindkét fél, Örményország és Azerbajdzsán rendkívüli állapotot hirdetett, és mozgósítást rendelt el. Moszkva kezdeményezésére Jereván és Baku október 10-től kezdődő humanitárius tűzszünet betartásában állapodott meg a hadifoglyok és elesettek holttesteinek cseréje érdekében, de a megállapodásnak szemlátomást nem volt foganatja.

Rovatok