Index Vakbarát Hírportál

Berobbant a vírus Németországban, újabb korlátozásokról döntöttek

2020. október 15., csütörtök 09:12

Hamarosan korlátozhatják a magánünnepségeket is a koronavírus-járvány által erősen sújtott területeken (hotspot), és bővül a kötelező maszkviselés által érintett területek köre. Ezek a német kancellár által tegnap este nyolckor bejelentett döntések – írta meg a welt.de.

Jól mutatja a koronavírus-fertőzöttek meredeken emelkedő száma miatt kialakult helyzet súlyosságát, hogy Angela Merkel kancellár és a nyolc szövetségi állam vezetői közötti tárgyalások hét órán keresztül tartottak. Mint a legtöbb országban, a berlini kancellári hivatalban tartott megbeszéléseken is a gazdaság és az egészségügyi védekezés egyensúlya volt a fő téma.

A fáradtnak és frusztráltnak tűnő kancellár közölte, hogy fel kell tartóztatni a járványt. Nem csak azért, mert túlterhelődhet az egészségügyi ellátórendszer, hanem mert az ország gazdaságilag sem engedhet meg magának még egy általános zárlatot, mint kora tavasszal, a járvány első hullámának idején.

Bő tíz nap múlva derül ki, a most elrendelt korlátozások mennyire hatásosak, sikerül-e az új és a már hónapok óta alkalmazott régi szabályokkal lassítani a járványt, a fő cél a kontaktok számának csökkentése

– mondta Angela Merkel. A sajtókonferencián szintén felszólaló bajor miniszterelnök, Markus Söder szerint

sokkal közelebb járunk a tavaszihoz hasonló intézkedések bevezetéséhez (lockdown), mint szeretnénk. Talán már nem is öt perccel vagyunk éjfél előtt, hanem pontosan éjfél van.

Rovatok