Index Vakbarát Hírportál

Bident támadta a New York Post, szétcenzúrázta őket a Twitter és a Facebook

2020. október 15., csütörtök 12:01 | aznap frissítve

A New York Post amerikai lap nyilvánosságra hozta Joe Biden fiának, Hunter Bidennek egyes leveleit a család ukrajnai üzleti kapcsolatairól. Az e-mailekből az tűnik ki, hogy Hunter Biden már egy évvel azelőtt bemutatta apját – aki akkor Barack Obama kormányzatának alelnöke volt 2009 és 2017 között – a Burisma ukrán energetikai cég legfőbb vezetőinek, hogy Joe Biden alelnökként nyomást gyakorolt volna ukrán kormányzati tisztségviselőkre annak érdekében, hogy rúgják ki a Burisma esetleges korrupciós ügyeit vizsgáló főügyészt.

Hunter Biden 2014-től a Burisma igazgatótanácsának tagja volt, busás – havi 50 ezer dolláros – javadalmazásért. Kapcsolata a Burismával – és más, jövedelmező kínai és oroszországi üzletei – már korábban ismertek voltak, az azonban nem, hogy az apját ő hozta össze az ukrán energetikai vállalat vezetőivel.

Most azonban egy 2015 májusában keltezett elektronikus levélből kiderült, hogy Vadim Pozsarszkij, a Burisma igazgatótanácsnak egyik tanácsadója megköszönte Hunter Bidennek, hogy bemutatta őt az apjának. Egy esztendővel korábban ugyanez az ukrán szakember levélben vetette fel Hunter Bidennek,

hogy „miként tudná latba vetni a befolyását” az ukrán vállalat érdekében.

Ezzel kapcsolatban a The Wall Street Journal rámutatott:

„nem igazak Joe Biden korábbi állításai, miszerint soha nem beszélt a fiával annak üzleti ügyeiről.″ 

Átnéztük Joe Biden akkori hivatalos találkozóinak napirendjét, és soha nem került sor arra a találkozóra, amelyről a New York Post írt – jelentette ki szerdán este Andrew Bates, a Biden-kampány szóvivője. Hozzátette: azért nem kívánnak reagálni a levelekben foglalt tartalomra, mert a New York Post nem kérdezte meg a kampánycsapat véleményét.

Idáig a történet belesimulna az amerikai elnökválasztási kampányokban megszokott politikai botrányok sorába. A Facebook és a Twitter azonban csavart egyet a sztorin azzal, hogy  

elutasították a levelezés részleteinek közlését.

Sőt, a Fehér Ház szóvivője, Kayleigh McEnany is arról írt, hogy a két techcég őt is cenzúrázta. Mint jelezte, nem engedték, hogy megossza a Joe Bidenre nézve terhelő dokumentumokat.

Flhördült ezen a cenzúra miatt a sztorit közlő New York Post is.

Ha esetleg valaki kételkedne a Facebook és a Twitter korruptságát illetően: a két vállalat cenzúrázta a Post szerdai cikkét, amiben arról írunk, hogy Hunter Biden pénzt tett zsebre, amiért bemutatott valakit az apjának

– írta Miranda Devine ausztrál publicista. Devine jelezte, a Twitter még azzal is próbálta védeni Biden kampányát, hogy a hetilap fiókját is letiltotta. De akadályozta a hozzáférést a New York Post cikkére hivatkozó bejegyzésekhez is. A Twitter ezeken a tartalmakon arra figyelmeztetett, hogy a tartalom „kártékony” linket tartalmaz.

Valójában a Post cikke kizárólag Biden kampányára nézve lehet „potenciálisan kártékony” vagy „veszélyes”. Illetve, már a Facebook és a Twitter hitelességére is

– tette hozzá a publicista.

Később egyébként Jack Dorsey, a Twitter elnök-vezérigazgatója közleményt adott ki, amelyben elhibázott döntésnek minősítette saját cége lépését.  

A New York Posthoz úgy jutottak el a e-mailek, hogy Hunter Biden elvitte a laptopját javításra egy számítógépes szakemberhez, aki megtalálta az e-maileket, és másolatot készített róluk.     

A republikánusokhoz közel álló Fox News szerdán be is játszotta azt a felvételt, amely 2018 januárjában készült a Külügyi Tanács egyik rendezvényén. Az ominózus beszélgetésen Joe Biden nevetgélve mesélte el a közönségnek, hogyan zsarolta meg – az Egyesült Államok alelnökeként – az ukrán vezetést: követelte a Burisma feltételezett korrupciós ügyeiben vizsgálódó főügyész eltávolítását, Kijev tudomására hozva, hogy ellenkező esetben az amerikai kormányzat nem adja meg az ukrán kormányzat által kért egymilliárd dolláros hitelt.


  

Rovatok