Index Vakbarát Hírportál

A meggyilkolt máltai újságírónőről nevezi el új díját az Európai Parlament

2020. október 15., csütörtök 22:25

Az Európai Parlament (EP) a kiemelkedő újságíróknak járó díjat alapít a meggyilkolt máltai oknyomozó riporter, Daphne Caruana Galizia emlékére. A 20 ezer eurós ( átszámítva körülbelül 7 millió forintos) elismerést olyan újságírók vagy stábok között osztják ki, akik az Európai Unió Alapjogi Chartájában lefektetett elvek és értékek mellett állnak ki. Az EP általában a szabad sajtó, és különösen az oknyomozó újságírók munkájának védelmét a demokratikus berendezkedés szempontjából életbevágóan fontosnak tekinti.

A díj függetlenségének megőrzése érdekében nem az EP fogja odaítélni, hanem egy európai újságírókat tömörítő bizottság. A jelöléseket minden évben május 3-án, a szabad sajtó napján fogják meghirdetni, a díj átadására pedig október 16-án, Caruana Galizia halálának évfordulóján fog sor kerülni.

A máltai újságírónőt a kocsijába rejtett pokolgéppel végezték ki három évvel ezelőtt, miután saját éveken át kíméletlen hatékonysággal derített fel állami korrupció, a pénzmosás és szervezett bűnözés gyanúját keltő ügyeket.

Rovatok