Index Vakbarát Hírportál

Európai Bizottság: egy időben fognak hozzájutni a tagállamok a koronavírus elleni vakcinához

2020. október 15., csütörtök 15:32

Minden tagállam egyidejűleg, népességarányosan fog hozzájutni a koronavírus elleni oltóanyagokhoz - erről tájékoztatott az Európai Bizottság csütörtökön. MTI-hez eljutott közleményében a testület azonban jelezte, amíg nem állnak rendelkezésre a jóváhagyott vakcinák, az alapvető egészségügyi szolgáltatások és programok fenntartása mellett továbbra is a vírus terjedésének enyhítése kell legyen a fókuszban. 

Bizottsági közlés szerint az előzetes piaci kötelezettségvállalások lehetővé teszik, hogy az oltóanyaggyártók egész Európa számára gondoskodjanak a koronavírus elleni vakcinák előállításáról.

A tagállamoknak már most el kell kezdeniük az oltóanyagok alkalmazására vonatkozó közös oltási stratégia kidolgozását.

Erre azért van szükség, hogy a hatásos és kockázatmentes vakcina bevezetésekor az Unió és a lakosság már kellően felkészült legyen. Ezen közös stratégia ösztönzésére a Bizottság az oltóanyagok alkalmazására vonatkozó tagállami stratégiák összehangolását célzó útmutatót tett közzé az alapvető intézkedésekről.

A tagországoknak egyebek mellett biztosítaniuk kell, hogy az oltások beadásához kellő kapacitással, munkaerővel, felszerelésekkel és védőeszközökkel rendelkezzenek. Az oltásoknak könnyen hozzáférhetőnek és megfizethetőnek kell lenniük minden célcsoport számára. Továbbá közérthető tájékoztatást kell biztosítaniuk az oltóanyagok előnyeiről, kockázatairól és jelentőségéről, ezzel a közvélemény bizalmát erősítve. Az illetékes hatóságoknak emellett felkészültnek kell lenniük az eltérő tulajdonságokkal, tárolási és szállítási igényekkel rendelkező oltóanyagok alkalmazására. 

Rovatok