Index Vakbarát Hírportál

Átrendezte a szlovák politikai erőviszonyokat a koronavírus

2020. október 15., csütörtök 05:50

Az AKO közvélemény-kutató ügynökség, a Hospodárske Noviny megbízásából készített felmérése tele van érdekes tanulságokkal. A kutatás szerint jelentős átrendeződést hozott északi szomszédunk politikai életében a koronavírus. Külön érdekesség, hogy a felmérésben a hamarosan egyesülő magyar pártokat is mérték – írta meg a ma7.sk.

Az adatok alapján nem Igor Matovič kormányfő pártja, az OĽaNO (15,3 százalék), hanem Peter Pellegrini volt miniszterelnök új pártja, a HLAS nyerné a választásokat, a szavazatok 18,8 százalékát megszerezve. A harmadik helyen a liberális SaS végezne, alig másfél százalékkal (13,4 százalék) lemaradva Matovičéktól. A három dobogóson kívül parlamenti képviseletnek örülhetnének még a Sme rodina (8,8 százalék), az ĽSNS (8,5 százalék), a Smer-SD (8,3 százalék), illetve a Progresívne Slovensko (6,2 százalék) szavazói. A jelenleg kormányon lévő Za ľudí viszont simán kiesne a szavazatok 4,2 százalékával. 

A magyar pártok közül a legerősebb az MKP, 2,4 százalékkal, a Most-Híd 1,9 százalékon áll, míg az Összefogást szinte mérhetetlen, hibahatáron belül eső 0,2 százalékon mérik.

Rovatok