Index Vakbarát Hírportál

Még mindig nincs megegyezés az RMDSZ és az EMSZ között

2020. október 15., csütörtök 19:19

Megegyezés nélkül zárultak le a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) tárgyalásai a két politikai szervezet választási és hosszabb távú együttműködése kapcsán - közölte a harmadik tárgyalási forduló után Toró T. Tibor, az EMSZ tárgyaló delegációjának egyik vezetője. Erről az MTI számolt be csütörtökön.

Elmondta, nemcsak parlamenti helyekről, hanem elvek rögzítéséről is szerettek volna megállapodni az RMDSZ-szel, ám tárgyalópartnereik ezeket egyelőre nem fogadták el. Állítása szerint azt az ígéretet kapták, hogy javaslataikat az RMDSZ pénteken a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) elé terjeszti, de a vezetők viszonyulása alapján nem látnak számottevő esélyt arra, hogy a testület ezeket el is fogja fogadni.

Toró T. Tibor ugyanakkor azt mondta, az EMSZ akkor is hajlandó támogatni az RMDSZ-t a parlamenti választásokon, ha nem kerülnek fel EMSZ-es jelöltek is az RMDSZ jelöltlistáira. Mindezt viszont abban az esetben tennék, ha az RMDSZ elfogadná az együttműködésre vonatkozó elvi javaslataikat.

Rovatok