Index Vakbarát Hírportál

Sikkasztás és pénzmosás vádjával vettek őrizetbe vették Donald Tusk ügyvédjét

2020. október 15., csütörtök 20:48

A lengyel korrupcióellenes hivatal (CBA) csütörtökön őrizetbe vett 12 embert sikkasztás és pénzmosás gyanújával, köztük az egyik leggazdagabb lengyel üzletembert, Ryszard Krauzét, valamint Roman Giertych volt kormányfőhelyettest, Donald Tusk volt kormányfő ügyvédjét.

A lengyel ügyészség közleménye szerint a csoportot több mint 90 millió złoty (7,2 milliárd forint) eltüntetésével gyanúsítják, amit egy ingatlanfejlesztő részvénytársaságból vezettek ki egy hatalmas céghálózaton keresztül - tájékoztat az MTI. A Lengyel Korrupcióellenes Hivatal (CBA) házkutatást tartott többek között Roman Giertych volt kormányfőhelyettes és oktatásügyi miniszter (később Donald Tusk ex kormányfő ügyvédje) és a milliárdos üzletember, Ryszard Krauze villájában is.

 A lengyel közszolgálati televízió csütörtök esti beszámolója szerint Giertych a házkutatás során elájult, a mentők kórházba vitték. Ezt követően egy Twitter bejegyzésben politikai háttérre utalt.

Stanislaw Zaryn, a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője ezt határozottan cáfolta. Mint mondta, több hónapos nyomozás előzte meg a házkutatásokat, amik során a CBA "erős bizonyítóanyag" birtokába jutott.

Egyértelmű bűnügyi esetről van szó.

- hangsúlyozta.

Rovatok