Index Vakbarát Hírportál

Egyezség az erdélyi magyar pártok között

2020. október 16., péntek 17:49

Egyezség született a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) között az RMDSZ parlamenti választásra összeállított jelöltlistájának névsoráról.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök elmondta: két befutó helyet átengednek; a Hargita megyei képviselői lista ötödik helyét Zakariás Zoltán, a Maros megyei harmadik képviselői helyet pedig Kulcsár-Terza József kapja, a szórvány képviselője továbbra is Benedek Zakariás lesz, akinek a Kovászna megyei biztos befutónak számító harmadik helyet tartják fent – írta a Transindex hírportál.

Kelemen Hunor szerint az Erdélyi Magyar Szövetség eredményei elmaradtak ugyan a szeptemberben tartott önkormányzati választásokon az MPP 2016-os eredményeitől, de az RMDSZ úgy vélte, hogy „a magyar szavazatok 92 százalékának a birtokában nagyvonalúaknak kell lennie”, ezért ugyanúgy két helyet ajánlottak az ellenzéknek, mint négy évvel ezelőtt. Hozzáfűzte:  az a cél, hogy erős parlamenti képviselete legyen a magyarságnak. Az RMDSZ 34 megyében indít teljes listát, 8-ban nem, a jelöltjeinek száma összesen 566.

Kelemen Hunor megerősítette: az elmúlt napokban Gálfi Árpáddal, Székelyudvarhely polgármesterével tárgyalások folytak egy szenátori és egy képviselői helyről, amit Gálfi kért, azért, hogy „az udvarhelyi magyarság is megfelelően legyen képviselve a román parlamentben”. Az RMDSZ-nek nincs együttműködési egyezsége a POL-lal (Szabad Emberek Pártja), ezért Gálfi kérése nem teljesíthető, azonban az RMDSZ odafigyel arra, hogy az udvarhelyi magyarságot támogassák. 

Rovatok