Index Vakbarát Hírportál

Kibertámadás ért két iráni kormányzati intézményt

2020. október 16., péntek 13:34

Kibertámadást követtek el két iráni kormányzati intézmény ellen a héten, az egyik célpont az ország kikötőinek elektronikus infrastruktúrája volt – jelentette egy iráni hírügynökség közlése alapján az MTI pénteken.

A teheráni kormány Információtechnológiai Szervezete csütörtökön tájékoztatott a hackertámadásról, de sem a célpontokról, sem az elkövetőkről nem árult el konkrét részleteket. A támadók másik célpontjáról továbbra sem tudni.

Irán esküdt ellenségei egy ideje már próbálkoznak kibertámadásokkal

– idézte a kikötői hatóságok közleményét a Tasznim félhivatalos hírügynökség. Abban az állt, hogy lépéseket tettek a hackerek további támadásoktól való elrettentésének érdekében.

Az incidenst követően több kormányzati szervezet óvintézkedésként ideiglenesen felfüggesztette internetszolgáltatását – közölte az Információtechnológiai Szervezet munkatársa, Abolgaszem Szadegi az állami televíziónak. Jelezte továbbá, hogy a nagyszabású támadások ügyében vizsgálatot indítottak.

A kibertámadások miatt Irán magas szintű készültséget rendelt el. Teherán korábban a hasonló akciók mögött az Egyesült Államokat és Izraelt sejtette.

Amerikai tisztségviselők 2019 októberében megerősítették, hogy az Egyesült Államok kibertámadást hajtott végre Irán ellen, miután dróntámadás ért szaúd-arábiai olajlétesítményeket. Washington és Rijád Teheránt vádolta, de az tagadta, hogy köze lett volna az akcióhoz, amelynek elkövetőiként végül a jemeni lázadók jelentkeztek.

Az Egyesült Államok és más nyugati országok korábban több alkalommal is megvádolták Iránt azzal, hogy megpróbált bejutni érzékeny létesítményeik hálózataiba.

Rovatok