Index Vakbarát Hírportál

A SpaceX modernizálja az amerikai hadsereget

2020. október 18., vasárnap 19:17

Elon Musk hi-tech cége repítheti át a jövőbe az amerikai hadsereget, ami nem csak képletesen valósulhat meg, ugyanis a SpaceX rövid időn belül a harmadik giga megrendelést nyerte el az Egyesült Államok haderejétől - olvasható a hvg.hu oldalon. 

Az egyelőre főleg a polgári űrrepülésben tevékenykedő vállalat legújabb megbízása, hogy olyan szállító rakétákat hozzon létre, melyek kiváltják a hadsereg lassú és körülményes logisztikai megoldásait. A tervek szerint a hipermodern rakéták 7500 mérföldes óránkénti sebességgel száguldanak majd, azaz egy óra alatt 12 ezer kilométert tudnak megtenni, így rövid időn belül a Föld bármely pontjára el lehet velük juttatni fegyvereket vagy különböző hadi eszközöket. 

Augusztusban az amerikai űrhaderő (Space Force) milliárd dolláros pályázatán győzedelmeskedett a Elon Musk vállalkozása, ahol rakéták fellövésére kiírt tendert nyert meg. Néhány hónap múlva pedig a Pentagonnal egyezett meg olyan speciális műholdak elkészítéséről, amelyekkel rakéták pályáját lehet a mostaninál pontosabban követni, azaz ellenőrzi az űrben és a légtérben történő mozgásokat. 

Rovatok