Index Vakbarát Hírportál

Az éles lőszer sem tartja vissza a belarusz tüntetőket

2020. október 18., vasárnap 20:01

Több mint 30 ezren vesznek részt az Alekszandr Lukasenko elnök elleni demonstráción, noha hétfőn a belügyminisztérium figyelmeztetett, hogy készek akár éles lőszert is bevetni a hatóságok szükség esetén – idézte az Interfax orosz hírügynökség hírét az MTI. Az Állambiztonsági Bizottság (KGB) vezetője pedig szombaton kijelentette, tudomásuk van arról, hogy provokáció készülődik az ország destabilizálása céljából.

Vasárnap nem a belvárosban gyűltek össze a tiltakozók, hanem Minszk egyik, gyárakkal teli déli negyedében.  Mintegy ötven embert őrizetbe vett a rendőrség.

A tüntetők az augusztus 9-i elnökválasztás óta követelik Alekszandr Lukasenko elnök lemondását, illetve új, tiszta és szabad választások kiírását. A demonstrálók szerint a 26 éve hivatalban lévő elnök elcsalta a választás eredményét, amikor kihirdette, hogy a szavazatok 80 százalékával megnyerte azt.  

A megmozdulásokon többen meghaltak, a biztonsági erők brutális fellépése miatt százak sebesültek meg, s nagyjából 13 ezer embert vettek őrizetbe.

Rovatok