Index Vakbarát Hírportál

Egyre kevesebb az esély a brit–EU egyezségre

2020. október 18., vasárnap 15:55

Már kétharmadnyi esélyt sem lát arra Michael Gove, a brit kormány munkáját összehangoló kabinetiroda miniszteri rangú vezetője, hogy megállapodással záruljanak az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről szóló tárgyalások – írta az MTI. A Sky News hírtelevíziónak vasárnap azt mondta: 

az Európai Unió nem volt hajlandó az eddigi tárgyalásokon a megállapodáshoz szükséges részletes, jogi érvényű szövegtervezet kidolgozására, és úgy tűnik, hogy nem törekszik kompromisszumra.

A kabinetminiszter a BBC-nek úgy nyilatkozott vasárnap: „az ajtó továbbra is félig nyitva áll” a további tárgyalások előtt. Hozzátette: London egyáltalán nem mondja azt, hogy akkor sem hajlandó a tárgyalások folytatására, ha az EU változtat álláspontján.

A csütörtökön és pénteken tartott brüsszeli EU-csúcstalálkozón az az állásfoglalás született, hogy Londonnak kell megtennie a szabadkereskedelmi megállapodáshoz szükséges további lépéseket. Boris Johnson brit kormányfő erre még pénteken úgy reagált: ideje felkészülni arra, hogy megállapodás nélkül zárulnak a jövőbeni kapcsolatrendszer feltételeiről szóló tárgyalások az unióval. 

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból, a 11 hónapos, úgynevezett átmeneti időszak ez év végén zárul. 

Leminősítette Nagy-Britannia államadós-besorolását pénteken este a Moody's Investors Service. A hitelminősítő egyebek mellett azzal a véleményével indokolta a döntést, hogy a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) tovább rontotta a brit gazdaság egyébként is gyengülő szerkezeti folyamatait.

   

Rovatok