Index Vakbarát Hírportál

Hazatérne Bolíviába Evo Morales

2020. október 19., hétfő 22:31

Hazatérne Bolíviába Evo Morales, az ország elűzött elnöke, aki a hét végi választásokat követően hétfőn azt mondta, csupán idő kérdése a hazatérés.

Előbb vagy utóbb hazamegyünk Bolíviába, ez nyilvánvaló. (...) Csupán idő kérdése

– szögezte le az Argentínában lévő Morales.

A szocialista politikus a 2019-es választásokon még mint az ország hivatalban lévő elnöke indult, és a hivatalos eredmény szerint megnyerte a voksolást, ezáltal a negyedik mandátumát szerezte volna meg. Az ellenzék azonban csalást kiáltott, tüntetések kezdődtek, zavargások törtek ki, majd a hadsereg kihátrált Morales mögül, ő pedig lemondott, és előbb Mexikóba, majd Argentínába távozott.

A megbuktatott elnök mindazonáltal már többször hangoztatta visszatérési szándékát.

A dél-amerikai országban vasárnap tartottak elnök- és parlamenti választásokat, amelyen az első, nem hivatalos exit poll-adatok szerint a baloldal jelöltje,

A MORALES ÁLTAL IS TÁMOGATOTT LUIS ARCE MÁR AZ ELSŐ FORDULÓBAN GYŐZELMET ARATOTT.

Az Unitel tévéadó hétfőre virradóan a Ciesmori közvélemény-kutató adataira hivatkozva azt közölte, hogy a Morales idején a gazdasági tárcáért felelős Arce az érvényes szavazatok 52,4 százalékát szerezte meg, amivel több mint 20 százalékos előnyt szerzett legjelentősebb ellenfelével, a centrista Carlos Mesával szemben, aki a voksok 31,5 százalékát tudhatja magáénak.

Noha a szavazatszámlálás még zajlik, Mesa úgy vélte, alulmaradt ellenfelével szemben, akinek „ragyogó győzelméhez” Nicolás Maduro venezuelai elnök máris gratulált.

Rovatok