Index Vakbarát Hírportál

Újabb szigorítások Olaszországban

2020. október 19., hétfő 07:08

A koronavírus-járvány terjedése miatt Giuseppe Conte olasz miniszterelnök további korlátozásokat jelentett be, így a látogatottabb utcák és terek lezárását, valamint az ülve fogyasztást nem biztosító vendéglátó egységek korábbi esti bezárását. A kormányfő hangsúlyozta, hogy egyelőre semmilyen további korlátozást nem terveznek, és nem fog a tavaszi járványhelyzet megismétlődni.

A járványszámok emelkednek, nem szabad időt vesztegetni, de minden eszközzel el kell kerülni az újabb leállást, amit az ország gazdasága többé nem engedhet meg magának

– mondta a Giuseppe Conte miniszterelnök, aki azt is hangsúlyozta, hogy kormányának intézkedései miatt az olasz gazdasági mutatók kedvezőbben alakulnak mint a franciák, németek és spanyolok.

A kormányfő emlékeztetett, hogy szeptember közepén újraindított oktatásban bevezették, hogy a tartományok határozhassanak arról, hogy a gimnáziumokban és a szakközépiskolákban legyen délelőtti és délutáni turnus a reggeli tömegközlekedés terhelésének enyhítésére. Emellett a települések polgármesterei elrendelhetik, hogy este kilenc órától lezárják azokat a közterületeket, amelyeken tömörülés alakulhat ki, illetve ezekre a lezárt területre csak az léphet be, aki ott lakik vagy oda megy dolgozni.

A legújabb rendelkezés szerint Olaszországban éjfélig nyitva tarthatnak azok az éttermek, amelyekben ülve lehet fogyasztani, de asztalonként legfeljebb hat személlyel. A vendéglátóhelyeknek a bejáratnál fel kell tüntetniük, hogy hány vendéget tudnak egyszerre fogadni. Este hat órakor azonban be kell zárniuk azoknak a helyeknek, ahol nincsenek ülőhelyek. A korlátozások nem vonatkoznak a kórházakban, repülőtereken, autósztrádákon működő vendéglátásra. 

Ezenfelül este kilenc óráig tarthatnak nyitva a játéktermek és sportfogadási irodák. A búcsúkat, vásárokat betiltották, de a konferenciákat sem lehet rendezni. Mindemellett a munkahelyeken a távmunkavégzést kell előnyben részesíteni.

A legtöbb országhoz hasonlóan az amatőr csapatsportbajnokságokat leállították, a szövetségek nem profi sportolóinak az edzés engedélyezett, ám a versenyeket felfüggesztették. Az edzőtermek, uszodák nyitva maradnak, és további hét napot kaptak az óvintézkedések betartásának biztosítására.

A miniszterelnök azt is hangsúlyozta, hogy Olaszország az egyetlen Európában, amely naponta biztosít sebészi szájmaszkot a tizennyolcezer oktatási intézmény pedagógusainak és diákjainak.

Hordjátok a szájmaszkot, tartsátok be a biztonsági távolságot

– figyelmeztetett a Giuseppe Conte.

Az olasz egészségügyi hatóságok kritikusnak tartják a kórházak telítettségét Milánóban és Nápolyban, ráadásul tavaszhoz képest a betegség nemcsak északon, hanem az egész országban terjed. 

Rovatok