Index Vakbarát Hírportál

Albánia és Görögország nemzetközi döntőbíróságon rendezné a tengeri határvitát

2020. október 20., kedd 19:05

Albánia és Görögország nemzetközi döntőbíróságon rendezné tengeri határvitáját – közölte Edi Rama albán miniszterelnök és Níkosz Déndiasz görög külügyminiszter kedden Tiranában.

Rama, akit az ATA albán hírügynökség idézett, hangsúlyozta, hogy a döntésnek szakértői tudás és a nemzetközi tengerjog alapján kell megszületnie a kérdésben.

Megállapodtunk, hogy közösen a hágai Nemzetközi Bíróság elé terjesztjük az ügyet

– emelte ki Déndiasz az albán fővárosban tett látogatása során.

Görögország az ország északnyugati felében, illetve a kontinentális talapzaton gázlelőhelyeket sejt. A vitatott, mintegy kétszáz négyzetkilométeres tengeri térség az albán határon található. Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő augusztusban bejelentette, hogy országa kiterjeszti felségvizeit a Jón-tengeren, ami Tirana heves tiltakozásához vezetett.

Eredetileg egy 2009-ben kötött kétoldalú megállapodás határozta meg a tengeri határvonalat a Jón-tengeren. Az egyezményt azonban az albán legfelsőbb bíróság egy év múlva hatályon kívül helyezte. Szakértők ugyanis azt állították, hogy az akkori albán kormányra nyomást gyakorolt a görög vezetés, és így előnytelen feltételekkel jött létre a megállapodás.

Görögország annak hátterében próbálja rendezni tengeri határait, hogy Törökországgal is vitája támadt a Földközi-tenger keleti medencéjében található energiahordozók miatt, ami Athén és Ankara között a feszültségek kiéleződéséhez vezetett – magyarázta az MTI. 

Rovatok