Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa: A keresztre feszített Jézus Krisztus sokak számára selejt

2020. október 20., kedd 17:53

A járványok és háborúk áldozataiért imádkozva sürgetett összefogást és békét a világban Ferenc pápa a világvallások képviselőivel közösen a római Capitolium-dombon kedd délután kezdődött találkozón - jelentette az MTI.

A katolikus egyházfő által meghirdetett nemzetközi vallási találkozó a Senki sem üdvözül egyedül - Béke és Testvériség - elnevezést kapta. A járvány kezdete óta most először szájmaszkot viselve vezette az egyházi szertartást.

Bartholomaiosz ökumenikus pátriárka azt mondta, azért imádkoznak, hogy a járványtól és háborúktól sújtott világ békére és reményre találjon a vallások és emberek közötti testvériség jegyében. A pandémia nem csak testben, lélekben is beteggé teszi az egymástól még inkább eltávolodó embereket. A gyógyulás útját a testvériség képviseli, és ebben az egyházak mutathatnak utat" - állapította meg Heinrich Bedford-Strohm bajor evangélikus tartományi püspök. Az evangélikus püspök feltette a kérdést, vajon mit tenne a mai emberiség, ha Krisztus várna segítségre a görög szigetek menekülttáboraiban.

Ferenc pápa szerint a személyes, társadalmi, nemzetközi, környezetvédelmi problémáknak ugyanaz a forrása, vagyis, hogy emberek csak saját magukra gondolnak, kizárólag egyéni érdekeiket tartják szem előtt, a többi pedig nem számít. A katolikus egyházfő úgy vélte, ez nagyon emberi ösztön, de nem a helyes út. Hozzátette: a keresztre feszített Jézus Krisztus sokak számára „selejt” , mivel az „én kultuszát” dicsőítő emberek csodatevő, hatalmat és erőt mutató látványos beavatkozásra vágynak. A másik iránti közöny azonban üdvözülést nem ad és senki nem mentheti meg magát egyedül.

A keresztény vallási vezetők békéért és a világszerte tapasztalható feszültségek feloldódásáért imádkoztak. A kormányzókat a párbeszéd és a béke útjának követésére kérték, s imádkoztak a koronavírus-járvány betegeiért és a szegényekért. Az ima végén megszólaltak Róma templomharangjai.

Ezt követően a világvallások képviselői a Capitolium terén, Marcus Aurelius lovasszobránál találkoztak egymással: többek között jelen van Haim Korsia francia főrabbi, Mohamed Abdel Szalam az Emberi Testvériség Legfőbb Bizottsága titkára, ami az Egyesült Arab Emírségekben működő al-Azhar szunnita központban létrehozott vallásközi intézmény, valamint Shoten Minegishi a japán soto zen buddhizmus és Karmaljit Singh Dillon az indiai szikh vallási közösség vezetője. Beszédeikhez Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is csatlakozik videó-üzenettel.

A beszédek végén egy perces csendes megemlékezést tartanak a járványok és háborúk áldozatairól. Felolvassák közös békeüzenetüket, mely a 2020-as római felhívás - címet kapta. Ennek szövegét gyerekek nyújtják át a jelenlevőknek, köztük Sergio Mattarella olasz köztársasági elnöknek. A résztvevők ezt követően meggyújtják a béke gyertyáját.

Rovatok