Index Vakbarát Hírportál

Taktikát vált a belarusz vezetés az ellenzéki tüntetőkkel szemben

2020. október 20., kedd 16:31

A belarusz hatóságok taktikát változtattak az augusztus 9-i elnökválasztás eredményeivel elégedetlen tüntetőkkel szemben – jelentette be kedden Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök.

Rossz, hogy Minszkben lézengenek és arcátlanul viselkednek. De mi taktikát váltunk

– hangoztatta a belarusz vezető, akit a BelTA állami hírügynökség idézett. Mint mondta, korszerű eszközökkel nyugodt körülmények között megtalálják és felelősségre vonják a szabályszegőket. Hozzátette:

ennek meglesz a maga hatása.

Alekszandr Lukasenko úgy fogalmazott, hogy a belaruszok, de főleg a minszkiek ráébredtek, „ki tör hatalomra, ki kerülhet hatalomra” és mi lesz az országgal.

Megértették, mit veszíthetnek el. A sajtónak a minszkiek azt mondják, hogy nem lehet esténként nyugalomra térni, kimenni az utcákra gyerekekkel, aggódnak, és így tovább. Vagyis az emberek meglátták, mit veszíthetnek el és összehasonlították a nyugodt Minszket, a vasárnaponként forrongó Minszkkel

– tette hozzá. Felhívta a figyelmet a belpolitika válság kapcsán folytatandó ideológiai munka fontosságára. Mint mondta, dolgozni kell az emberekkel, meg kell mutatni mi zajlik. Hangsúlyozta, hogy ez különösen a fővárosra igaz.

Fehéroroszországban két hónapja folyamatosak a tüntetések az országot 26 éve vezető Lukasenko ellen, aki a hivatalos eredmények szerint a szavazatok 80,1 százalékát szerezte meg az augusztus 9-i elnökválasztáson. A belarusz ellenzék szerint a voksolást elcsalták, és a nemzetközi közösség több tagja sem ismeri el annak eredményét. A megmozdulásokon többen meghaltak, százak megsebesültek és ezreket őrizetbe vettek. A Lukasenkóval szemben a hivatalos választási adatok szerint alulmaradt elnökjelölt, Szvetlana Tyihanovszkaja Litvániába menekült és nemrég országos sztrájkkal fenyegetett, amennyiben az elnök október 25-ig nem jelenti be lemondását és nem bocsátja szabadon a rendszer politikai foglyait.

Rovatok